Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbonden dreigen met acties in umc’s

Anouk Brinkman
Medewerkers van universitair medische centra bereiden acties voor vanwege de vastgelopen onderhandelingen over de CAO UMC. FNV Zorg & Welzijn heeft de NFU een ultimatum gesteld tot dinsdag 19 juni.
Vakbonden dreigen met acties in umc's

De verschillende vakbonden voor medewerkers in universitair medische centra organiseren sinds vorige week bijeenkomsten in umc’s over de vastgelopen onderhandelingen voor de CAO UMC. Uit de eerste bijeenkomst in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat de actiebereidheid onder zorgprofessionals hoog is. NU’91 laat in een verklaring weten dat binnen het LUMC een actiecomité wordt gevormd. Ook heeft de vakbond voor verpleegkundigen en verzorgenden een website gelanceerd om de acties te ondersteunen. FNV Zorg & Welzijn heeft vandaag samen met de andere vakbonden een ultimatum gestuurd aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Indien er voor dinsdag 19 juni om 9:00 geen ‘fatsoenlijk loonbod’ ligt, volgen er acties van het ziekenhuispersoneel.

Meer salarisverhoging

De FNV weigert te tekenen voor de voorstellen van de NFU. Naast een loonbod dat aansluit bij de eisen willen de vakbonden goede afspraken over werkdruk en een generatieregeling. De NFU biedt per 1 augustus een salarisverhoging van 2,1 procent en een eenmalige uitkering van 450 euro bruto bij een volledig dienstverband. De werknemersorganisaties vragen een salarisverhoging van 3,5 procent vanaf 1 januari 2018, met een minimum van 1000 euro per jaar. Ook willen zij een stagevergoeding voor coassistenten van 317 euro en vragen de bonden om concrete afspraken over de aanpak van de werkdruk. ‘Zeker in een tijd waar veel van werknemers wordt gevraagd en er personeelstekorten zijn, is het belangrijk om een aantrekkelijke werkgever te zijn’, aldus NU’91 in een bericht over de voorgenomen acties. De vakbonden eisen in het ultimatum een generatieregeling voor werknemers van 60 jaar en ouder. Door 60-plussers 80 procent van hun huidige uren te laten werken, met behoud van 90 procent van hun salaris en 100 procent pensioenopbouw, kunnen jongeren instromen. Voor de NFU was dit punt in de onderhandelingen onbespreekbaar, aldus de vakbonden.

Actiebereidheid

Alleen in het LUMC is nog een medewerkersbijeenkomst geweest, de volgende staat  gepland op 21 juni in het Erasmus Medisch Centrum. In de overige umc’s is nog geen datum geprikt, aldus Marjolein Dekker van de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD). Ook de LAD ziet dat er onder sommige artsen actiebereidheid is, maar wil pas met acties starten als bij meer umc’s bijeenkomsten zijn geweest. ‘Het moet wel vanuit de werknemer worden opgezet’, aldus Dekker. ‘Als er acties komen zullen we dat heel gelaagd opbouwen. Bijvoorbeeld door eerst een brief naar de raad van bestuur te sturen. Voor zwaardere acties is het nog te vroeg.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.