Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbonden in actie voor medewerkers Zorgstroom

Samen met een actiecomité van thuiszorgmedewerkers voeren zes vakbonden actie om de 11.00 banen te redden die bij de Zeeuwse thuiszorgorganisatie Zorgstroom op de tocht staan.

In een brandbrief die de vakbonden naar verschillende gemeenten hebben gestuurd, doen verschillende vakbonden een noodoproep om de thuiszorg in Zeeland te redden. Volgens regiobestuurder Mick Bleijerveld van Abvakabo FNV, is het doel van de brief zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Dit moet gemeenten bewegen om het tarief voor thuiszorg te verhogen. Volgens Bleijerveld ligt het tarief van gemeenten zoals Goes, Kapelle, Tholen en Middelburg in de tweede aanbestedingsronde zo laag dat Zorgstroom er onmogelijk op een rendabele manier thuiszorg voor kan leveren. “Als gemeenten net zo veel zouden betalen als in Zeeuws-Vlaanderen, zou de kou uit de lucht zijn.”

Ontslagen thuiszorg

De thuiszorgmedewerkers van Zorgstroom zijn vorige week tijdens een bijeenkomst gevraagd een lager salaris te accepteren. Als medewerkers dat niet accepteren, zou voor 1100 mensen ontslag volgen, zei directeur Leon Phernambucq van Zorgstroom. “De opties die Zorgstroom-medewerkers hebben zijn ontslag, lager loon of ondergebracht worden in een aparte B.V., om vervolgens geleidelijk aan onder de schoonmaak-cao te vallen”, aldus Bleijerveld. “Medewerkers die voor ontslag kiezen, moeten van het CWI meteenweer de arbeidsmarkt op. En dan komen ze alsnog voor een te laag loon in de thuiszorg te werken.”

Wetswijziging Bussemaker

Volgens de vakbondsbestuurder moeten de partijen er vóór 24 november uitkomen. Dat is de datum waarop de nieuwe aanbestedingsronde sluit. De Vlissingse wethouder Frans Prins zegt in het Reformatorisch Dagblad dat twee onafhankelijke bureaus de tarieven van de gemeenten hebben berekend. Volgens hem is er niets mis mee. “Accountantsorganisatie KPMG heeft die berekening gedaan”, zegt Bleijerveld. “Ze hebben de wetswijziging van Bussemaker niet mee genomen en de loonsverhoging in de nieuwe cao thuiszorg niet mee gerekend.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Ontslag dreigt voor 1100 Zeeuwse thuishulpen

ActiZ daagt VWS om thuiszorgtarief

Nieuwe Wmo-tarieven teleurstellend

Loonoffer ActiVite-medewerkers door aanbesteding wmo

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.