Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbonden stellen ultimatum aan NVZ

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Voor de vakbonden is de maat vol, zeggen ze.
Vakbonden stellen ultimatum aan NVZ
Foto: Robert ten Berge

FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU’91 en FBZ hebben namens hun leden de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen op 19 februari een ultimatum gesteld. De NVZ heeft, als werkgever van het ziekenhuispersoneel, tot 9 maart de tijd om de vakbonden weer uit te nodigen voor een gesprek over de cao. Doet de NVZ dit niet, dan dreigen de vakbonden met acties.

Cao ziekenhuizen

De cao-onderhandelaars van de betrokken bonden zeggen over het uitblijven van de nieuwe cao: “Wij vinden het onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat de werkgevers binnen de ziekenhuizen vasthouden aan voorstellen die, zowel de arbeidsvoorwaarden als ook de omstandigheden waaronder de werknemers hun werk verrichten, zullen verslechteren. De afgelopen weken zijn de vakbonden in gesprek gegaan met de werknemers in de ziekenhuizen. Op tal van plekken is de actiebereidheid gepeild onder ziekenhuispersoneel. De maat is vol. De tijd van zachte acties lijkt achter ons.”

NVZ

Al tien maanden laat de NVZ haar personeel in de kou staan, want al zo lang is er geen nieuwe cao voor de 190.000 medewerkers in deze sector. Het ziekenhuispersoneel eist samen met de vakbonden een goede cao met een fatsoenlijke loonsverhoging, met echte banen door tegengaan van het uit de hand gelopen flexwerk binnen de ziekenhuizen en met recht op scholing om als werknemer aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. Verder wil het personeel dat het huidige Persoonlijk Levensfasebudget (PLB) ongewijzigd blijft, dat er ten minste één arbeidsgehandicapte in dienst is per vijftig medewerkers en dat de werkgeversbijdrage bij de aanvullende ziektekostenverzekering behouden blijft.

Acties

Werknemers van ziekenhuizen in heel Nederland organiseren momenteel ook al actiebijeenkomsten. Vakbonden beloven dat patiënten hier geen hinder van ondervinden.

NVZ

De NVZ heeft op 25 november naar eigen zeggen een eindbod gedaan met een ‘aantrekkelijke loonsverhoging’. Onlangs liet de NVZ nog weten dat dit eindbod beperkt houdbaar is. De huidige cao loopt van 1 maart 2011 tot en met 28 februari 2014. Op 12 februari 2014 zijn de onderhandelingen over een nieuwe ziekenhuis-cao gestart. Na 10 onderhandelingsrondes was er op 25 november 2014 nog geen principeakkoord.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.