Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbonden stellen ultimatum ZZG uit

Redactie Zorgvisie
Vakbonden stellen acties rondom thuiszorgorganisatie Zorggroep Zuid Gelderland (ZZG) een week uit. Maandag verliep het ultimatum van de bonden aan het ZZG-bestuur. Het ultimatum luidt dat of het bestuur het collectieve ontslag van 534 medewerkers intrekt, of de bonden roepen op tot acties .
Vakbonden dreigen met acties in umc's

Vakbonden NU’91 en Abvakabo FNV eisten maandag dat ZZG de ontslagaanvraag zou intrekken, of anders zouden er acties volgen. Vanwege nieuw overleg tussen ZZG en de regiogemeenten hebben de bonden besloten om nog een week af te wachten. De verwachting van de betrokken partijen is dat de regiogemeenten met extra geld over de brug zullen komen, waardoor de thuiszorgbanen alsnog gered kunnen worden.

Extra geld

“Wij hebben twee voorwaarden gesteld als het om het terugtrekken van de ontslagaanvraag gaat”, zegt communicatiemanager Marion van de Coevering van ZZG. “De gemeenten moeten met extra geld komen en, in geval van een nieuwe aanbesteding, moeten winnaars onze werknemers overnemen.” ZZG heeft over deze voorwaarden maandag met de regio gemeenten gesproken en zal hier vrijdag verder over vergaderen.

Acties

De vakbonden willen het overleg afwachten. “Wij hebben een brief van ZZG ontvangen over het overleg met de gemeenten”, zegt regiobestuurder Jan Kramer van Avakabo FNV. “We hopen natuurlijk dat uit dit overleg de mogelijkheid ontstaat dat de banen gered worden. Maar we moeten natuurlijk eerst zien en dan geloven. Als er vrijdag niets geregeld is gaan we volgende week dinsdag over tot acties.” Regiobestuurder Bart ten Have van NU’91 zegt het vermoeden te hebben dat de regiogemeenten en ZZG wel tot een overeenkomst zullen komen. “Maar dat blijft afwachten.” Wmo-projectmanager Carl te Riele van gemeente Groesbeek zegt niets over het overleg. Het enige wat hij over de mogelijkheid van een nieuwe aanbesteding in de thuiszorg wil zeggen is dat, ‘alle gemeenten in dat geval waarschijnlijk gezamenlijk zullen optrekken.’ (Zorgvisie – Wouter vand den Elsen)

Lees ook:

Ontslagen ZZG thuiszorg mogelijk teruggedraaid

Gemeente Nijmegen besteedt opnieuw aan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.