Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vaker dwang bij dementie door thuiszorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Mensen met dementie die thuis wonen, worden steeds vaker onder dwang verzorgd of vastgebonden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht . Vrijheidsbeperkende maatregelen komen in instellingen juist steeds minder voor.
Vaker dwang bij dementie door thuiszorg
Foto: Stockxchng

Het onderzoek ‘Behind closed doors’ wordt volgende week gepresenteerd. Dagblad Trouw schrijft erover.

Onvrijwillige zorg

Vier op de tien thuiswonende dementerenden hebben te maken met een vorm van vrijheidsbeperking. Bijna tachtig procent van deze groep kreeg te maken met wat de onderzoekers ‘onvrijwillige zorg’ noemen. Bijvoorbeeld: gedwongen of stiekem toedienen van medicatie of voedsel, gedwongen onder de douche plaatsen, of het opsluiten in huis. In driekwart van de gevallen zijn het de familieleden die het initiatief nemen tot de vrijheidsbeperkingen. Een derde van de maatregelen wordt opgelegd door zorgprofessionals.

Casemanagers

De onderzoekers keken alleen naar mensen die onder toezicht stonden van casemanagers. Hoogleraar ouderenzorg Jan Hamers zegt tegen Trouw te vermoeden dat het werkelijke aantal gevallen van dwang  hoger  ligt. Hamers en zijn team vonden een rechtstreeks verband tussen de belasting van de mantelzorger en de hoeveelheid uitgeoefende dwang. Hamers vreest een toename omdat de overheid ouderen langer laat thuis wonen.

1 REACTIE

  1. Dit is de andere kant van de medaille van de beleidswijzigingen. Hebben we net met veel moeite de professionele zorgverleners overtuigd en geleerd anders te handelen, maken we nu de omgeving van de client verantwoordelijk. De mantelzorgers hebben niet altijd de kennis en de mogelijkheden of voldoende tijd en zullen vaker uit vanhoop of angst voor ongelukken grijpen naar vrijheidsbeperking en dwang. Waarom zijn we nu toch verbaasd?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.