Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Brenk: ‘Zorgwerkgevers kiezen voor makkelijkste weg’

Werkgevers moeten niet kiezen voor de makkelijkste weg met de bezuinigingen die de zorg boven het hoofd hangen, maar zich juist verzetten tegen deze bezuinigingen. Dat zegt voorzitter Corrie van Brenk van zorgvakbond Abvakabo FNV.
Van Brenk: 'Zorgwerkgevers kiezen voor makkelijkste weg'
Foto: ANP Guus Schoonwille

Ze reageert hiermee op zorginstellingen die een voorschot nemen op overheidsbezuinigingen door in groten getale hun personeelsbestand in te krimpen. Stichting De Opbouw maakte vorige week bekend dat er de komende jaren 800 tot 1200 medewerkers moeten vertrekken. Thuiszorgorganisatie Sensire ontsloeg eerder dit jaar 1100 mensen vanwege de bezuinigingen in de thuiszorg. Ook bij de Amsterdamse zorginstelling Amstelring staan honderden banen op de tocht.

Preventief ruimen
‘En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Je zult zien dat veel werkgevers de komende tijd met plannen voor massaontslag komen’, voorspelt Van Brenk. ‘Maar de bezuinigingen zijn nog niet definitief, ze moeten nog door de Eerste Kamer’, zegt Van Brenk. Ze vindt het stuitend dat werkgevers de plannen toch al aangrijpen om in te krimpen. ‘Preventief ruimen’, noemt de vakbondsvrouw het.

Paniekvoetbal
Ze noemt het opvallend dat bij de aankondiging van bezuinigingen meteen banen geschrapt worden. ‘Dat klinkt als paniekvoetbal van de bestuurders. Je zou hopen dat ze in staat zijn om verschillende scenario’s uit te werken: dat doen we in situatie A en dit in situatie B. Daar verdienen ze vorstelijk genoeg voor. Maar toch grijpen ze meteen naar ontslagen.’

Alarmbellen
‘In Nederland zouden alle alarmbellen af moeten gaan. Als het kabinet deze plannen doorvoert, dan wil dat zeggen dat er heel veel ontslagen aan zitten te komen in de zorg.’ Ze spreekt van 30.000 ontslagen de komende 2 jaar in verzorgingstehuizen, 50.000 in de thuiszorg, 22.000 in de gezondheidszorg en 20.000 in de jeugdzorg.

Verzet
‘Wat moet er gebeuren met al die mensen in al deze zorginstellingen? Die huizen zitten vol, maar het personeel verdwijnt. We worden met zijn allen steeds ouder. We hebben dat verzorgende personeel keihard nodig’, stelt Van Brenk.
De Abvakabo-voorzitter hoopt op breed verzet tegen de kabinetsplannen. De vakbond heeft momenteel een campagne lopen waarin hij zorgpersoneel oproept om zelf andere oplossingen aan te dragen voor de druk op de zorg. Deze ideeën worden in augustus gepresenteerd aan het kabinet. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.