Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Van Rijn: continuïteit Careyn is niet in gevaar

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Demissionair staatssecretaris Martin van Rijn van VWS verwacht niet dat de financiële nood bij de Utrechtse zorgaanbieder Careyn zo hoog wordt dat de continuïteit van zorg in gevaar komt. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen.
RijnMartinvan300vws.jpg
Foto: VWS

Careyn zou gevaar lopen om financieel kopje onder te gaan, was de strekking van een publicatie in het AD op basis van interne stukken van de zorgaanbieder in Utrecht. Maar dat beeld is te dramatisch, schrijft Van Rijn in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Lilian Marijnissen (SP) en de PVV-Kamerleden Fleur Agema en Karen Gerbrands. Van Rijn heeft navraag gedaan bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die ziet geen aanleiding te veronderstellen dat de continuïteit van zorg op korte termijn in gevaar is. De NZa houdt wel vinger aan de pols.

Extra geld voor Careyn

Careyn heeft 8 miljoen euro gekregen van de 100 miljoen euro die Van Rijn beschikbaar had gesteld om de grootste problemen op te lossen. Van Rijn vindt het signaal dat medewerkers vertrekken bij Careyn ‘zorgelijk’. De zorgaanbieder kampt met een hoog ziekteverzuim en een lastige arbeidsmarkt. Het is moeilijk om in Utrecht vaste medewerkers te vinden en vast te houden. In de zomermaanden heeft de zorgaanbieder gewerkt met niet-gediplomeerde medewerkers, veelal stagiaires van de hbo-v, die onder begeleiding van vaste arbeidskrachten werkten. Een zogeheten interventieteam staat de raad van bestuur bij met raad adviezen over te nemen maatregelen. Het interventieteam is aangesteld door de IGZ. Voormalig directeur-generaal VWS Marcel van Gastel is onafhankelijk voorzitter.

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. >> Bekijk het dossier

1 REACTIE

  1. Na het afstoten/verkopen de afgelopen jaren van bedrijfsonderdelen als Vitaal, HH en MD etc. en het zich richten op Verpleeghuizen als core business is de basis onder Careyn weggevallen. In combinatie met marktwerking, waar cliënten kwaliteit van zorg zoeken voor hun naasten en de IGZ Careyn op de zwarte lijst en onder toezicht zet, zorgt ervoor dat het ooit zo gezonde Careyn blijkbaar geen toekomst meer heeft. Misschien hadden de bestuurders van de afgelopen 5 jaar betere beslissingen moeten nemen en de cliënt toch eerder centraal en leidend moet stellen?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.