Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Careyn op de rand van de afgrond

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ouderenzorgorganisatie Careyn wordt in haar voortbestaan bedreigd. Het personeel vertrekt massaal.
careyn.jpg

Dat staat in interne memo’s die het AD in bezit heeft. 

Werkdruk

De Verpleegkundige Adviesraad schrijft in een brandbrief dat de werkdruk te hoog is. Dat zou reden zijn voor medewerkers om te vertrekken of daar over te denken. Het ziekteverzuim is 8,3 procent, terwijl het landelijk gemiddelde ligt op 6,7 procent. Careyn  ging begin dit jaar uit van een verzuim van 5,5 procent. De organisatie geeft dit jaar 20 miljoen meer uit aan personeel dan vooraf begroot, vooral aan uitzendkrachten. De organisatie stevent af op een verlies van 10 miljoen euro over 2017. Omdat Careyn 8 miljoen euro heef gekregen uit de verpleeghuisgelden die staatssecretaris Van Rijn beschikbaar heeft gesteld, komt het tekort eind van dit jaar naar verwachting uit op 2,2 miljoen euro.

‘Uiterst precair’

Bestuurder Marco Meerdink schrijft dat de kwaliteit van zorg nog steeds niet voldoende op orde is. Hetzelfde geldt voor de financiële positie. ‘Die is, gegeven het resultaat van 2016 en 2017, uiterst precair. De optelsom betekent een continuïteitsvraag.’  Uit een stuk van een maand geleden zou blijken dat elk tekort in 2017 voor hetzelfde bedrag in 2018 moet worden gecompenseerd, anders komt de liquiditeit in gevaar. Meerdink laat tegen het AD weten dat de bank ‘nerveus’ is over het verwachte miljoenenverlies. Zelf zegt Meerdink ook gespannen te zijn maar er alle vertrouwen in te hebben dat Careyn het gaat redden. 

Careyn distancieert zich

Careyn is geschrokken van de berichtgeving in het AD, zo laat bestuursvoorzitter Marco Meerdink vandaag weten. De organisatie neemt afstand van het artikel ‘en de wijze waarop daarin een zeer eenzijdig beeld van de organisatie wordt neergezet.’ Meerdink: ‘Natuurlijk zit Careyn al enige tijd in een lastige positie. Maar we werken met man en macht aan verdere verbetering. Dat doen we in nauwe samenwerking en samenspraak met de voor ons belangrijke stakeholders, zoals onze eigen medezeggenschapsorganen, het ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het is ook bemoedigend dat de eerste tekenen van herstel zichtbaar zijn en natuurlijk hebben we nog een behoorlijke weg te gaan. Maar dit geeft ons de steun en het vertrouwen om vol energie onverminderd door te gaan met het zekerstellen van de toekomst van deze mooie organisatie in het belang van alle betrokkenen.’

2 REACTIES

  1. Persoonlijk word ik meer geprikkeld door analyses van ter zake kundige personen. Volgens mij functioneren bestuurders onder een RvT en samen met de medewerkers. Als ergens iets niet optimaal functioneert, is het blameren van oud bestuurders wel de makkelijkste weg. Externe oriëntatie en weinig zelfreflectie. Misschien dat het daarom nog beter kan gaan met Careijn.

  2. Lees alle reacties
  3. Instelling Careyn heeft de organisatie niet goed meer in de hand! Ik vermoed dat de oude bestuurders (de grote verdieners) een slecht voorbeeld gegeven hebben aan het zorgende personeel. Ook deze bestuurders hielden zich ook bezig met korte termijn oplossingen, overnames en win-win voor eigen gewin. Beter zou zijn als deze bestuurders het huidige verlies van Careyn nu gaan terug betalen!? mede omdat een te dure organisatie vroeg- of laat de rekening gepresenteerd krijgt. Dit alles vanwege besluiten die in het verleden op basis van emotie zijn genomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.