Van Rijn dendert door met ‘transitie-trein’

Felle kritiek van SP, CDA en PVV weerhoudt staatssecretaris Martin van Rijn van VWS er niet van om de hervorming van de langdurende zorg onverminderd snel door te zetten.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Van Rijn dendert door met 'transitie-trein'
Foto: ANP

Cliëntenorganisaties, zorgaanbieders en gemeenten zeggen dat er van alles mis gaat bij de hervorming van de langdurende zorg. Kamerleden maken zich zorgen over de enorme stijging van de eigen bijdragen die gemeenten heffen, de onzekerheid onder 400.000 cliënten die wachten op een herindicatie, de zorgboerderijen die in grote financiële nood raken doordat de tarieven niet toereikend zijn, zo blijkt bij het debat over de veranderingen in de Wmo/Wlz op 9 september. Ook is er ongerustheid over gemeenten die te weinig geld hebben voor beschermd wonen, overbelasting van mantelzorgers en keukentafelgesprekken die alleen bezuinigingen als insteek hebben.

Kritiek op hervorming

1
119

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. "De bezuinigingen op de lichtere zorg, zoals huishoudelijke zorg en begeleiding, zijn nodig om de zwaardere zorg voor ouderen bereikbaar en betaalbaar te houden", aldus de staatssecretaris.
    Die redenering gaat om drie redenen mank:
    1. In 1980 woonde 48% van de 80-plussers in verzorgingshuizen, in 2010 nog maar 13% (bron: VWS). Deze daling kwam volledig doordat ouderen zelf langer thuis wilden blijven wonen, niet door bemoeilijkte toegankelijkheid. Weliswaar stijgt het absolute aantal 80-plussers, maar dat zou voor een sociaaldemocraat moeten vallen onder de maatschappelijke verantwoordelijkheid t.o.v. ouderen.
    2. De zwaardere zorg voor ouderen, i.c. een plaats in een verzorgingshuis, is nu niet meer bereikbaar voor niet-vermogende ouderen die dat nodig hebben, door het gelijktijdige extramulisatiebeleid.
    3. De bezuinigingen op de lichtere zorg gaan gepaard met massale ontslagen in de thuiszorg. Ik kan me zo voorstellen dat de WW-uitkeringen die die mensen krijgen de bezuinigingen grotendeels teniet doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.