Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Van Rijn dendert door met ’transitie-trein’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Felle kritiek van SP, CDA en PVV weerhoudt staatssecretaris Martin van Rijn van VWS er niet van om de hervorming van de langdurende zorg onverminderd snel door te zetten.
Van Rijn dendert door met 'transitie-trein'
Foto: ANP

Cliëntenorganisaties, zorgaanbieders en gemeenten zeggen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. "De bezuinigingen op de lichtere zorg, zoals huishoudelijke zorg en begeleiding, zijn nodig om de zwaardere zorg voor ouderen bereikbaar en betaalbaar te houden", aldus de staatssecretaris.
   Die redenering gaat om drie redenen mank:
   1. In 1980 woonde 48% van de 80-plussers in verzorgingshuizen, in 2010 nog maar 13% (bron: VWS). Deze daling kwam volledig doordat ouderen zelf langer thuis wilden blijven wonen, niet door bemoeilijkte toegankelijkheid. Weliswaar stijgt het absolute aantal 80-plussers, maar dat zou voor een sociaaldemocraat moeten vallen onder de maatschappelijke verantwoordelijkheid t.o.v. ouderen.
   2. De zwaardere zorg voor ouderen, i.c. een plaats in een verzorgingshuis, is nu niet meer bereikbaar voor niet-vermogende ouderen die dat nodig hebben, door het gelijktijdige extramulisatiebeleid.
   3. De bezuinigingen op de lichtere zorg gaan gepaard met massale ontslagen in de thuiszorg. Ik kan me zo voorstellen dat de WW-uitkeringen die die mensen krijgen de bezuinigingen grotendeels teniet doen.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.