Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Van Rijn: ‘kind betaalt voor zorg ouders’

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) vindt het ‘niet zo gek’ dat gemeenten kijken naar wat kinderen eventueel kunnen bijdragen aan de zorg voor hun ouders. Dat zegt hij in een interview met dagblad Trouw.
Van Rijn: ‘kind betaalt voor zorg ouders’
Foto: ANP Evert-Jan Daniels

De staatssecretaris deed de uitspraak in een gesprek in Trouw met Kamerleden Otwin van Dijk (PvdA) en Mona Keijzer (CDA). Van Rijn vraagt zich af of huishoudelijke hulp wel onder ziektekosten valt en of huishoudelijke hulp niet door de kinderen betaald kan worden. Aanleiding voor het gesprek zijn de  hervormingen in de AWBZ, waaronder de forse bezuinigingen in de thuiszorg van 75 procent op de huishoudelijke hulp en 25 procent op begeleiding. Steeds meer gemeenten voeren keukentafelgesprekken bij cliënten thuis om in kaart te brengen aan welke zorg behoefte is en wat familie, buren of vrienden, de sociale omgeving, eventueel kunnen betekenen.

Ouderenbond
Ouderenbond ANBO noemt de uitlating van Van Rijn ongewenst. ‘Je kunt absoluut niet stellen dat kinderen ook nog eens de zorg voor hun ouders moeten betalen’, aldus ANBO-directeur Liane den Haan. ‘Ze moeten al steeds meer mantelzorg verlenen, daar kun je niet ook nog financiële verplichtingen aan koppelen. Opnieuw zeg ik: stop met zoeken naar een bestemming voor de hoge rekening voor zorg. Doe eerst eens wat aan de hoogte van de rekening, door de zorg beter te maken en het stelsel te hervormen.’

Verplicht
Kamerleden Keijzer en Van Dijk stellen in het artikel dat gemeenten in de keukentafelgesprekken best mogen vragen wat kinderen eventueel financieel kunnen bijdragen, maar dat meebetalen nooit verplicht mag worden. ‘De gemeente mag ernaar kijken en dat gebeurt al, maar als de kinderen meebetalen aan de zorg voor hun ouders dan op vrijwillige basis’, zegt Keijzer. ‘ We willen geen verplichting zoals in Duitsland. Daar moeten de kinderen hun loonstrookje laten zien.’

13 REACTIES

 1. Er blijft veel teveel in de gemeente graai pot niet bij de zorg.
  Pak eerst de grote graaiers aan.
  Nog meer geld naar gemeente is vragen om dikke ellende.
  Niemand weet nog wat er gaande is.
  Zou van rijn dat zelf nog weten??
  Vast niet.
  Laat hij het dagblad van het noorden drenthe eens lezen dan kan hij zien dat er een gemeente is die 6 a 7 ton van de rechter moet terug betalen aan zorg vragers die de gemeente geld moet betalen in plaats van zich aan de wet te houden en mensen betalen waar ze recht op hebben..Als je er een mail over al die dingen naar denhaag stuurt krijg je bericht niets meer sturen.
  Er blijft veel onder de pet in van rijn zijn hoofd en dus ook niet de kamerleden op de hoogte stellen. .
  Er zou controlle op de gemeente moeten komen.
  En niet het debet aanvullen van zorg of pgb geld.

 2. Lees alle reacties
 3. Kosten ouderenzorg over recente periode gestegen met 3,8%,kostenstijging ziekenhuizen 5%.Logisch eerst eens bij de laatsten te gaan kijken dunkt me.
  Al lang bekend (2007: https://www.zorgvisie.nl/Home/Nieuws/2007/8/Ziekenhuizen-declareren-15-miljard-euro-te-veel-ZVS001226W/),maar het probleem bij degenen met macht(ziekenhuizen/specialisten) wordt maar met wollen handschoentjes aangepakt,daar er al jaren blijkbaar niets is veranderd.

 4. Dat de zorgkosten voor het basispakket volledig uit de hand lopen is natuurlijk ook allemaal de schuld van de ouderen
  Volgens Elsevier stegen deze van 2006 tot 2011 van 30 naar 37,5 miljard ,een toename dus van 25% in 5 jaar.
  Mij is geen tsunami van ouderen bekend gedurende die periode die dat heeft bewerkstelligd.
  Wel dit soort berichten:
  ”De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet onderzoek naar te hoge declaraties van artsen en ziekenhuizen. Daarbij worden bijvoorbeeld hoge rekeningen ingediend bij de zorgverzekeraar voor relatief simpele behandelingen. De toezichthouder op de zorgsector krijgt signalen dat dit geregeld gebeurt.
  Dat meldt de NZa in reactie op een geval in het ZorgSaam-ziekenhuis in Terneuzen, waar voor een paar minuten oorsmeer verwijderen door een KNO-arts 1066,73 euro in rekening werd gebracht. Een jaar eerder kostte dezelfde behandeling in het zelfde ziekenhuis nog 110 euro. ”
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3379464/2013/01/19/Zorgautoriteit-onderzoekt-hoge-declaraties-na-oorsmeer-gate.dhtml

 5. Echt ,die ouderen zijn de oorzaak van de kostenexplosie .Hard aanpakken dus die mensen van Rijn.
  ” De 370 miljoen euro die is uitgetrokken voor meer personeel in de ouderenzorg, wordt aan heel andere zaken besteed, zoals extra leidinggevenden, managementcursussen en software. Dat schrijft het AD.
  Vakbond Abvakabo FNV peilde onder 1800 leden wat zij hebben gemerkt van de honderden miljoenen extra die voor meer handen aan het bed zijn uitgetrokken. 70 procent van de verplegers zegt er geen collega’s bij te hebben gekregen.”
  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3379775/2013/01/19/Geld-voor-ouderenzorg-gaat-naar-managers.dhtml
  En wat zegt van Rijn?
  ”Staatssecretaris Van Rijn zegt geen signalen te hebben ontvangen dat geld verkeerd wordt besteed.”
  Tuurlijk,is heel goed besteed ,aan bijna allemaal PvdA stemmend management in de zorg,van Rijns eigen bloedgroep.

 6. Het motto van M.v.R. in dezen lijkt mij : Leuker voor u , kinderen , kunnen we het niet maken , wel goedkoper ………………. voor de OVERHEID. Die kan dan het daardoor uitgespaarde geld voor …… nog BELANGRIJKER zaken ….over balkenenden smijten.

 7. Verhaal heet dat Martin, het verhaalsrecht. Ik heb hier nog een kwitantie liggen uit de nalatenschap van een oom, waarin de Dienst Maatschappelijk Hulpbetoon van de gemeente Rotterdam verklaart een paar gulden van hem te hebben ontvangen in verband met de zorgkosten van zijn schoonmoeder. Ging week in week uit zo, totdat we een landelijke regeling kregen (eens denken, de AWBZ) omdat de financiële belasting voor mensen vaak te hoog was en het systeem onrechtvaardig uitpakte vanwege de verschillen tussen gemeenten. Kan ook zijn dat de gemeente Rotterdam uit eigener beweging al eerder was gestopt, maar andere gemeenten dan weer niet. Vooral de willekeur maakte mensen bepaald kwaad.

 8. Heel slim Rob, dat was een van de redenen om de AWBZ in te voeren:het gemeentelijk verhaalsrecht onder de ABW(1965) was facultatief.De hoofdreden was om ouders van gehandicapte kinderen te vrijwaren van inkomstenderving,n.a.l.v de TV aktie Open het Dorp, vijftig jaar geleden begonnen als werkgeverspremie.In 1961 was de beperking van het verhaalsrecht oudersvolw. kinderen. Van Rijn mocht dit lezen, dan moet je beseffen, dat er verschil is tussen burgerlijk- en publiekrechtelijk verhaalsrecht.

 9. Alweer zo’n geloofwaardige PvdA-er
  ”Martin van Rijn staatssecretaris ondanks schending ‘graaierscode’ PvdA
  De benoeming van pensioenbestuurder Martin van Rijn (PvdA) tot staatssecretaris in het kabinet-Rutte II is in strijd met de normen van zijn eigen partij. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag.
  Deze normen zijn verankerd in een erecode, opgesteld door oud-partijvoorzitter Ploumen en stelt dat PvdA-bestuurders in de (semi)publieke sector niet meer mogen verdienen dan de Balkenendenorm. Van Rijn verdiende in 2011 bij pensioenorganisatie PGGM echter 469.000 euro, meer dan twee keer zoveel als de norm die in 2011 ruim 187.000 euro was.”
  http://www.nrc.nl/verkiezingen/2012/11/02/martin-van-rijn-pvda-staatssecretaris-ondanks-schending-graaierscode/

 10. Naast Duitsland is het ook in Frankrijk en België heel gebruikelijk om kinderen te dwingen om mee te betalen. Wellicht niet de meest reachtvaardige wijze om zorgmiddelen te innen, maar als andere vormen maatschappelijk onnacceptabel zijn, dan kan ik dit wel begrijpen.
  De regeling zou echter niet via de gemeente moeten lopen, maar via de rijksoverheid. Gelijke monniken gelijke kappen.
  Persoonlijk steekt het mij dat ouderen via papieren schenkingen en andere creatieve constructies proberen geld aan hun kinderen te schenken zodat zij zelf niets hebben als de staat voor een eigen bijdrage aanklopt. Zo wordt Jan in zijn doorzonflat gedwongen bij te dragen aan de zorg voor Jan-Willem in zijn villa. Betrek dus naast inkomen ook kapitaal en zeker kapitaal dat werd geschonken gedurende de 15-20 voorafgaande jaren.

 11. De staatssecretaris heeft natuurlijk wel een (zeer) goed salaris. Die kan dan zijn ouders (indien zij nog leven) wel ondersteunen. Maar,,,,, als ik kijk naar mijn zoon met z’n minimum salaris, 4 kinderen , eigen zorgkosten , hoe zou die dan in hemelsnaam ook ons (zijn ouders) kunnen bijstaan????????
  Wat een onbezonnen plan van zo’n man.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.