Het AD schreef zaterdag over een rapportage van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) uit oktober 2014, waarin staat dat het moeilijk wordt het nieuwe stelsel snel in te voeren.
Klachten
D66-Kamerlid Pia Dijkstra noemt dit heel ernstig Ze vindt het niet goed voor het vertrouwen in de staatssecretaris, maar wil wachten met conclusies tot er nieuwe cijfers zijn over de betalingen van de pgb’s. Sinds de invoering van het nieuwe stelsel per 1 januari zijn er veel klachten over achterblijvende betalingen door de Sociale Verzekeringsbank, de belangrijkste uitvoerder van de nieuwe regeling. Van Rijn besloot vorig jaar toch door te zetten omdat er genoeg waarborgen waren dat het geld toch snel uitbetaald zou worden.
Waarschuwingen
De oppositie wil in ieder geval komende week nog van Van Rijn weten hoe hij is omgegaan met de waarschuwende rapportage van de SVB. ‘Hij heeft de suggestie gewekt dat hij voldoende geïnformeerd was en dat er ook vertrouwen in de invoering was’, zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. Haar GroenLinks-collega Linda Voortman vindt dat Van Rijn mooi weer heeft zitten spelen in de Tweede Kamer. ‘Het lijkt erop dat van Rijn de systemen voor de mensen heeft laten gaan.’ Ook de PVV heeft een verzoek voor een Kamerdebat ingediend. Van Rijn wijst erop dat op verzoek van de Tweede Kamer een onafhankelijke probleemanalyse zal worden uitgevoerd. Naar de extra kosten die zijn ontstaan door de chaos wordt volgens hem op dit moment gekeken.
Fouten door onbegrip
Vorige week bleek uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat de helft van de mensen die een persoonsgebonden budget ontvangen, de regeling niet begrijpt. Daardoor maken ze fouten in hun administratie. Van de mensen met een pgb die in 2013 en de eerste helft van 2014 zijn gecontroleerd, gebruikte de helft het zorggeld onjuist.
Doodsbedreigingen
Bij de SVB zou het verloop onder het personeel groot zijn omdat boze en gefrustreerde zorgbehoevenden hun woede koelen op medewerkers en hen soms zelfs met de dood bedreigen.