Van Rijn wil experimenten persoonsvolgende bekostiging

Er komt ruimte in de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) om te experimenteren met vormen van persoonsvolgende bekostiging. Die toezegging deed staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) vandaag aan de Tweede Kamer tijdens het debat over de Wlz.
Van Rijn wil experimenten persoonsvolgende bekostiging
Foto: ANP Bart Maat

Hoewel de bekostiging van zorg in de nieuwe Wlz op min of meer dezelfde wijze zal plaatsvinden zoals nu al in de huidige AWBZ gebeurd, komt er wel ruimte om te experimenteren met vernieuwende vormen van financiering. Die toezegging doet Van Rijn naar aanleiding van amendementen van verschillende fracties. De staatssecretaris zegt in principe voorstander zijn van persoonsvolgende bekostiging, maar wil in zijn nieuwe wet niet radicaal overstappen omdat dit risico’s voor de continuïteit van zorginstellingen met zich meebrengt. ‘Ik ben in principe voorstander van stemmen met de voeten, maar we kunnen ook niet direct alle budgetzekerheid weghalen bij zorginstellingen.’

6
88

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.