Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Van Rijn tevreden over voortgang hervormingen

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) is tevreden over de voortgang van de transitie van de langdurige zorg. Dat zegt hij in een interview in het februari-nummer van vakblad Zorgvisie.
Van Rijn tevreden over voortgang hervormingen

In een gesprek over de hervorming van de langdurige zorg zegt de staatssecretaris tevreden te zijn over de voortgang van de transitie. ‘Ik heb nog van niemand gehoord dat mijn plan inconsistent is of dat het een fout verhaal is. Het is belangrijk dat mensen in hun eigen omgeving niet eenzaam blijven. En dat instellingen voor iedereen met een zware zorgvraag open blijven. Het is mijn taak om in de nieuwe wetgeving zo helder mogelijk te omschrijven waar alle verantwoordelijkheden liggen. Wat valt onder de gemeenten, wat bij verzekeraars en valt onder de nieuwe Wet Langdurige Zorg (WLZ)? Dit wordt glashelder omschreven en daarmee kunnen we aan de slag om goede langdurige zorg voor de toekomst te borgen.’

Interview

In het interview gaat de staatssecretaris verder in op de onderhandelingen met de gemeenten, de rol van de zorgverzekeraars en de inzet van vrijwilligers en mantelzorgers.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Bekijk het dossier

3 REACTIES

  1. Niet inconsistent? Wat heeft langdurige zorg eigenlijk in de Zorgverzekeringswet te zoeken? Waarom zouden verzekeraars zich inspannen voor goede thuisverzorging? Krijgen ze als beloning alleen maar extra verzekerden die voorspelbaar verliesgevend zijn. Die zorg hoort in de AWBZ of de nieuwe Wet langdurige zorg.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik weet niet wanneer precies het interview met de staatssecretaris is gehouden, maar er zijn rapporten/adviezen verschenen van het Sociaal-Cultureel Planbureau, de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg en de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, waaruit blijkt dat het wel een fout verhaal is. In ieder geval een gebrekkig verhaal.
    Overheveling van de ouderenzorg kan op zich goed uitwerken, maar het zou daarvoor in een significant andere vorm gegoten moeten, met een wezenlijk langer tijdspad en een ander budget. Zie voor de details http://bit.ly/1d9FqjQ (eigen site).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.