Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Van Rijn: ‘Verdere premieverlaging is onverstandig’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Verlaging van de basispremie van meer dan 7,50 euro per maand, is onverstandig. Dat zou teveel drukken op de reserves van de zorgverzekeraars.
Van Rijn: 'Verdere premieverlaging is onverstandig'
Foto: ANP/Erik van 't Woud

 

Staatssecretaris Martin van Rijn zei dit dinsdag tijdens een relatiebijeenkomst van Zorgverzekeraars Nederland.

Goed voorbeeld

De staatssecretaris en de minister van VWS reageren positief op de premieverlaging die verzekeraar DSW  die zelfde dag aankondigde. Zij hopen dat andere verzekeraars dit voorbeeld volgen, zo liet Van Rijn weten. Maar een verdere verlaging, waartoe de Consumentenbond opriep, is een slecht idee. Van Rijn noemde dat ‘potverteren’: ‘Met de totale reserves van de zorgverzekeraars kan niet meer dan drie maanden geneeskundige zorg worden betaald, dan is alles op.’ ZN-voorzitter Andé Rouvoet voegde daar aan toe dat voorzichtigheid naar zijn mening ook in het belang van de verzekerde is en gebruikte de term ‘duurzame beheersing. Rouvoet’: ‘We moeten ook rekening houden met verschuivingen in de langdurige zorg. Deze hebben ook gevolgen voor de premie.’

3 REACTIES

  1. Welke bedrijf houdt een kasreserve aan van drie maanden omzet? Zelfs bij Apple wordt dit gezien als onwenselijk. Daarnaast is het risico van de verzekeraars nihil door het risicovereveningssysteem. De reserves zijn 2 tot 4 maal de toch al niet magere eisen.
    Van Rijn is gevallen voor de verzekeraars lobby. Zou hij voorsorteren op zijn na-politieke carrière?

  2. Lees alle reacties
  3. En zie. Het is zoals enkele lezers voorspellen. Overheid en verzekeraars slaan de handen ineen om lastenverlaging voor de burger te reduceren tot peanuts. Maar ga er gemakshalve wel vanuit dat een eventuele ‘meevaller’ door de politieke marketing jongens en meisjes gigantisch zal worden uitgemolken. Trap er niet in! Een premie verlaging a 7,50 euro is niet meer of minder dan een Aldi-promotiestunt. Maar serieus. Laat dan de premie op het huidige niveau. En investeer in innovatie die de zorg echt goedkoper maakt!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.