Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Van Rijn wijzigt wetsvoorstel Wlz

De langdurige zorg krijgt er een afkorting bij. Naast het pgb (persoonsgebonden budget) en het vpt (volledig pakket thuis) stelt staatssecretaris Martin van Rijn een wetswijziging voor die de creatie behelst van het mpt; het modulair pakket thuis.
Van Rijn wijzigt wetsvoorstel Wlz
Foto: ANP - Erik van 't Woud

In de AWBZ bestaan twee mogelijkheden om zorg thuis te krijgen. Een persoonsgebonden budget (pgb) voor cliënten die zelf de regie kunnen voeren en het volledig pakket thuis (vpt) voor mensen die niet zelf de regie kunnen voeren. Van Rijn wijzigt de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) op zo’n manier dat er een derde mogelijkheid komt voor mensen die thuis zorg willen. Het is bedoeld voor mensen die niet het complete zorgaanbod uit het vpt nodig hebben en niet zelf de regie kunnen voeren. In dit nieuwe  mpt is een combinatie met een pgb mogelijk en kunnen verschillende aanbieders de zorg leveren; beide is met een vpt niet mogelijk. Deze wijziging moet zorgvragers meer flexibiliteit bieden. In de toelichting schrijft Van Rijn: ‘Sommige verzekerden wensen thuis minder zorg af te nemen dan een vpt omvat (bijvoorbeeld omdat zij een mantelzorger hebben die de maaltijden verzorgt of het huis schoon houdt), wensen zorg af te nemen van verschillende zorgaanbieders, of wensen zorg in natura te combineren met een pgb.’

Inkoop

Van Rijn komt juist op dit moment met de wijziging om ervoor te zorgen dat het mpt nog ingekocht kan worden door zorgkantoren voor volgend jaar. De afspraak bestaat namelijk dat zorgkantoren nu al mogen inkopen voor volgend jaar, ongeacht of de Wlz wordt aangenomen of niet.

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Een gedrocht is het, de WLZ.
  In de afgelopen 10 jaar is de zorg voor ouderen en gehandicapten, duurder en schraler geworden. Ouderen en gehandicapten zijn niet duurder geworden, men wil alleen steeds meer aan ze verdienen, met alleen maar minder geld verandert er helemaal niets. Hopelijk is het kabinet ook bereid om de euthanasie wet te versoepelen.

 3. Van Rijn denkt toch dat ouderen eerder in verzorgingshuizen vereenzamen dan thuis.
  Tja dat heet tunnelvisie Oost Indisch doof zijn.
  Participatie is gewoon sleutelwoord voor bezuinigingen en kapot van de zorg
  Gemeenten korten nog extra en gebruiken zorggelden voor de nooit sluitende begrotingen en dichten gaten.
  Want de gemeenten hebben nog nooit huishoudboekje op orde gehad

 4. ‘Wensen minder zorg af te nemen’? Om te beginnen wenst niemand zorg, men heeft zorg nodig. Ten tweede neemt men niets af, zorg is geen consumptie, noch een keuze. – Het gehele neoliberale lingo van vraag en aanbod, consumptie en productie, in een enkel zinnetje de zorg reduceren dat het nuttigen van bamiballen.

 5. ‘Wensen minder zorg af te nemen’? Om te beginnen wenst niemand zorg, men heeft zorg nodig. Ten tweede neemt men niets af, zorg is geen consumptie. En tenslotte gaat het niet om ‘wensen’, men heeft zorg nodig of niet. – Het gehele neoliberale lingo van vraag en aanbod, consumptie en productie, in een enkel zinnetje de zorg reduceren dat het nuttigen van bamiballen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.