Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Van Rooy wil versimpeling bekostiging ziekenhuizen

'Het groeiende aantal regels en veranderingen in de bekostigingssystematiek maakt de financiering in ziekenhuiszorg onnodig complex'. Dat zegt NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy in reactie op het rapport van de Algemene Rekenkamer dat 28 oktober 2013 werd gepubliceerd.
Van Rooy wil versimpeling bekostiging ziekenhuizen
Foto: NVZ

De rekenkamer komt tot de conclusie dat de wijzigingen die de minister in 2012 heeft doorgevoerd de complexiteit van de financiering van ziekenhuizen groter heeft gemaakt. Het gaat dan om de overgang van de DBC-systematiek naar DOT-producten en de invoering van prestatiebekostiging.

 

DOT-systeem

Van Rooy is ervan overtuigd dat de regeldruk in ziekenhuizen omlaag moet: ‘Elk jaar wordt het DOT-systeem weer aangepast. Het kost niet alleen veel tijd en geld om dat in het ziekenhuis aangepast te krijgen, maar zorgt er ook voor dat het bijna onmogelijk is de zorg over de jaren heen te volgen en met elkaar te vergelijken. Ziekenhuizen lopen hier in de financiële verantwoording ook tegenaan. Het systeem kan simpeler en beter, maar laten we dat onderhoud van de regels goed doen, en vooral in één keer!’

 

Dag van de Zorgbekostiging

Het congres geeft inzicht in financiële stromen die ontstaan door de verschillende bekostigingssytemen. Ook hoort u alles over de financiële gevolgen van de veranderingen in de AWBZ.

2 REACTIES

  1. Als ontwerper van het basis-concept van de DBC, waarvan ik in veel gesprekken met de stakeholders de eenvoud voorop stelde, ben ik graag bereid met de NVZ mee te denken over vereenvoudiging van het compleet uit de hand gelopen bekostigingssysteem. Het heeft de broodnodige ontwikkeling van de interne communicatie over en sturing van de kwaliteitszorg niet gediend, zoals met het basisontwerp werd beoogd, maar heeft dat juist een decennium op achterstand gezet.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.