Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel boosheid over verpleeghuislijst IGZ

Verschillende verpleeghuizen halen woensdag hard uit naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Door de publicatie van een ‘achterhaalde’ lijst van zwakke verpleeginstellingen komen zij onterecht negatief in het nieuws, zo stellen de zorgorganisaties. Ook de branchevereniging is teleurgesteld en cliëntenraden vrezen faillissementen van op de lijst genoemde instellingen.
boosfotolia400.jpg

De lijst van slecht presterende instellingen van de IGZ doet veel stof opwaaien. Brancheorganisatie ActiZ voor verpleeghuisinstellingen schrijft op haar website: ‘ActiZ heeft er bij de staatssecretaris van VWS op aangedrongen om bij publicatie van deze lijst zorgvuldigheid boven snelheid te laten gaan. Dit omdat niet alle actuele gegevens over de verpleeghuizen in de IGZ-lijst zijn verwerkt. Daardoor ontstaat onterecht een verkeerd beeld over verpleeghuizen; iets wat ActiZ enorm betreurt.’

Bankroet
Het netwerk voor cliëntenraden, de LOC, heeft vraagtekens bij de actie van de Inspectie: ‘Er komen interventieteams die bij blijvend slecht functioneren verpleeghuizen kunnen sluiten. LOC Zeggenschap in zorg is hier als vertegenwoordiger van cliënten fel op tegen. Het gaat om huizen waar oude, kwetsbare mensen de laatste periode van hun leven doorbrengen. Het kan niet zo zijn dat deze ouderen hun huis moeten verlaten omdat de zorginstelling slechte zorg levert. Daarmee zijn de ouderen de dupe van falend beleid.’ . Gisteren heeft LOC de Tweede Kamer dringend opgeroepen te voorkomen dat verpleeghuizen moeten sluiten.

IJsselheem
Stichting IJsselheem Holding, een van de elf verpleeginstellingen die volgens de inspectie slecht presteert, overweegt zelfs juridische stappen te nemen. ‘De kwaliteit van zorg bij IJsselheem is op dit moment op orde’, aldus de stichting.

IJsselheem werd meer dan een jaar geleden op de vingers getikt door de inspectie. Vervolgens heeft de instelling gewerkt aan de verbeterpunten en in april van dit jaar kreeg het verpleeghuis een nieuw, onaangekondigd bezoek. Daaruit kwam naar voren dat de instelling op dat moment voldeed aan ‘bijna alle punten en beoordelingsaspecten die de inspectie heeft gehanteerd’. Dat de zorginstelling toch op de lijst staat, komt doordat het laatste inspectiemoment niet is meegeteld in de beoordeling.

Zorggroep Groningen
Ook de Zorggroep Groningen is boos en stelt ook dat de lijst is achterhaald. ‘Wij betreuren dit ten zeerste, omdat hiermee een incompleet beeld ontstaat, en Zorggroep Groningen onterecht negatief in het nieuws komt. Om op deze manier in het nieuws te komen, komt bij ons hard aan, zeker na de zeer intensieve inspanningen om onze kwaliteit te verbeteren’, aldus de directie.

Florence
Stichting Zorggroep Florence in Den Haag zegt eveneens dat het voor een belangrijk deel om een verouderde lijst gaat. ‘Een aantal van onze locaties is afgelopen mei en juni opnieuw bezocht door de inspectie en kreeg een ruime voldoende. Florence voldoet dan ook, in tegenstelling tot wat het rapport meldt, aan alle eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg’.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.