Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Veel gehandicapten slachtoffer van huurverhoging’

Redacteur Zorg+Welzijn
Veel mensen met een beperking komen financieel in de knel vanwege de extra huurverhoging die per 1 juli in gaat. De uitzonderingsregeling die in het leven is geroepen voor kwetsbare groepen, moet worden uitgebreid. Dat schrijven Platform VG, de CG-Raad en de Nederlandse Woonbond in een brief aan de Tweede Kamer.
‘Veel gehandicapten slachtoffer van huurverhoging’
Foto: ANP Lex van Lieshout

Met de huidige uitzonderingsregeling krijgen veel chronisch zieken en gehandicapten toch te maken met een inkomensafhankelijke huurverhoging voor sociale huurwoningen. Mensen met een beperking moeten minimaal 10 uur zorg vanuit de AWBZ krijgen om binnen de uitzonderingsregeling te vallen. Door bezuinigingen en omdat de aanwezigheid van een mantelzorger zwaarder gaat tellen, worden indicaties lager dan die 10 uur. Gevolg is dat meer mensen buiten de regeling vallen. De uitzonderingsregeling moet daarom worden verruimd, vinden Platform VG en de CG-Raad en de Nederlandse Woonbond.

Doorstromen

Eind april maakte de minister bekend dat er groepen zijn voor wie het niet logisch is om vanuit een sociale huurwoning door te stromen naar een duurdere woning of een koopwoning vanwege een hoger inkomen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een beperking, bij wie het huis geheel is aangepast. Huurders met een huishoudinkomen boven de 33.614 euro kunnen een huurverhoging van 4,5 procent krijgen. Inkomens boven de 43.000 euro kunnen rekenen op een verhoging van 6,5 procent.

Brief

De drie organisaties vinden dat de afbakening voor de uitzonderingen te strikt is. Zij vragen in een brief aan de Kamerleden ook andere groepen toe te voegen, waarvan niet gevraagd kan worden dat zij ‘doorstromen’ naar een andere woning. Ook moet meer rekening gehouden worden met de aanwezigheid van mantelzorgers.

1 REACTIE

  1. En de belasting dienst maakt er ook een zooi van.
    Gecorriceerde jaarinkomens nemen ze ook niet in behandeling .
    Mijn buurvrouw vroeg de belastingdienst waarom ze geen huursubcidie meer krijgt kreeg het niet meer omdat het geld op is,,invalide.
    Bezwaar gemaakt.Ook krijgt men te weinig.alsmen naar de belasting gaat zijn ze te lui om de zaken aan te passen,en volgt er een lijdens weg 6 jaar strijden en nog niet opgelost. Ze zeggen in groningen aanpassen mag niet.Ik las een stuk van de rekenkamer dat de bel dienst geld aan de gem geeft als er over is ,en veel geld weg is zonder dat het tastbaar is voor de reken kamer.Huur vermindering voor zieken hoeft men helemaal niet om te komen,alles wordt afgewezen.Zo is er een wet dat je in elke gemeente mag wonen bij invaliditeit en je voorrang kan krijgen maar op de site van vele gemeentes kun je lezen geen urgentie als je buiten dorp of stad woont,zo ook in groningen .Ook krijg je geen voorrang bij sloop als je aangepaste woning nodig heb.Wetten worden niet toegepast .
    En controlle is er niet

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.