Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel ongelukken bij medicijngebruik ouderen

Uit onderzoek van ouderenbond Unie KBO blijkt dat 65-plussers die dagelijks veel medicijnen moeten innemen grote risico's lopen. Dat komt volgens de bond doordat de controle op en hulp bij het innemen van medicijnen ernstig tekort schiet.
Veel ongelukken bij medicijngebruik ouderen

Uit het onderzoek van Unie KBO onder haar 200.000 leden blijkt dat van de huisartsen 17 procent regelmatig navraag doet naar het medicijngebruik bij oudere patiënten die meer dan vijf verschillende medicijnen per dag gebruiken. Bij apothekers is dat 29 procent. Dit is nog minder dan twee jaar geleden, toen de Unie KBO een soortgelijk onderzoek deed. De bond onderzoekt al enkele jaren in samenwerking met zorgverzekeraar Zilveren Kruis het medicijngebruik van ouderen. De bond roept op om tot afspraken te komen over een jaarlijkse medicatiebeoordeling voor alle 65-plussers die meer dan vijf medicijnen gebruiken.

Incidenten
De bond schrijft: ‘Van alle ouderen gebruikt 96 procent medicijnen. Gemiddeld vijf per dag en dat al 13 jaar lang. Een jaarlijkse medicatiebeoordeling ontbreekt, waardoor niemand zicht heeft op de gevolgen van verkeerd medicijngebruik. Hierdoor belanden maandelijks meer dan duizend ouderen in het ziekenhuis. Medicijnvergiftiging, valincidenten en auto-ongelukken zijn helaas aan de orde van de dag. Doordat ouderen 10 procent van de medicijnen zelf inkoopt bij de drogist, ontstaat er regelmatig een zeer gevaarlijke mix.’

Ziekenhuis en specialist
Volgens Unie KBO lopen ouderen  vooral na een bezoek aan het ziekenhuis of specialist een verhoogd risico. In de helft van de gevallen verandert vervolgens de medicatie en is er bij thuiskomst nauwelijks of geen controle op het nieuwe totaalpakket aan medicijnen. Met vaak dramatische gevolgen, aldus de ouderenbond.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.