Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal noemt de cijfers onaanvaardbaar, al zijn ze in vergelijking met omliggende landen relatief laag. Wat de Inspectie betreft is de tijd van vrijblijvendheid voorbij. Voortaan moeten ziekenhuizen bewezen effectieve verbeterinterventies toepassen. “De inspectie gaat handhaven,”aldus Van der Wal
De NVZ vereniging van ziekenhuizen deelt het gevoel van urgentie en wil patiëntveiligheid tot hoogste prioriteit bombarderen. Volgens de NVZ is samenwerking tussen alle partijen in het veld daarbij het sleutelwoord.
De Orde van medisch specialisten en artsenvereniging KNMG wijzen daarnaast op het belang van intercollegiale toetsing en willen zich inzetten voor een op openheid en toetsbaarheid gebaseerde professionele houding.
De verpleegkundige beroepsvereniging V&VN vraagt aandacht voor systeemoplossingen, zoals barcodes bij medicatietoediening. Patiëntenvereniging NPCF bepleit een onmiddellijk verbeterprogramma, waarin de verantwoordelijkheid van bestuurders, artsen en verzekeraars duidelijker geregeld is. Nu lopen slachtoffers en nabestaanden tegen een muur van onbegrip en een gebrek aan structuur. Zo bestaat er nog altijd geen formele meldingsregeling, waardoor het lastig helder is te krijgen wie aansprakelijk is voor de geleden schade.
De betrokken partijen komen op 12 juni met een gezamenlijk verbeterplan naar buiten. (ZorgVisie- Philp van de Poel)
Veld geschokt over omvang medische missers
In het veld is geschokt gereageerd op het onderzoek naar vermijdbare fouten in ziekenhuizen. Als gevolg hiervan sterven jaarlijks ruim 1700 patiënten en lijden tienduizend mensen blijvende schade, becijferen onderzoeksinstituut Nivel en het VUmc. De Inspectie, beroepsverenigingen en patiëntvertegenwoordigers willen snel actie.