Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Veranderingen zorgkosten rechtvaardig’

De veranderingen in de zorgkosten voor 2008 zijn “zoals het kabinet heeft beoogd en rechtvaardig acht.” Dat schrijft staatssecretaris Bussemaker namens minister Klink in een brief aan de Tweede Kamer.

“De sterkste en gezonde schouders dragen de zwaarste lasten”, schrijft Bussemaker naar aanleiding van vragen over een artikel in het Algemeen Dagblad met als kop ‘Zorg kost gezin volgend jaar honderden euro’s extra’ .

Begroting

Met de brief geeft de staatssecretaris nadere extra informatie over de veranderingen in de zorgkosten in 2008. In de begroting staat dat: ‘de nominale premie naar verwachting zal dalen met 46 euro. De ziektekosten voor het basispakket in 2008 (nominale premie plus het gemiddelde eigen risico) zal naar verwachting 154 euro hoger liggen dan de uitgaven in 2007 (nominale premie minus gemiddelde no claim teruggave). Dit leidt er toe dat de premie voor een gezin met twee volwassenen met 308 euro toeneemt.’

Onrust

Bussemaker: “Het belangrijkste probleem dat ik heb met het artikel is dat de indruk wordt gewekt dat iedereen per saldo tussen de 244 en 454 euro meer moet gaan betalen. Daarmee wordt ten onrechte onrust gezaaid. Nederlanders met een laag of gemiddeld inkomen ontvangen in samenhang met deze hogere ziektekosten namelijk ook een hogere zorgtoeslag.”

Gezonde Nederlanders

Gezonde Nederlanders moeten circa 100 euro meer betalen dan de gemiddelde Nederlander. Chronisch zieke Nederlanders krijgen namelijk een specifieke compensatie van 47 euro per persoon. Een huishouden met twee chronisch zieken op minimumloonniveau is dus circa 200 euro beter af dan de gemiddelde Nederlander. Dit gezin gaat er dus met circa 150 euro op vooruit. (VWS)

Links

Eerste zorgpremie 2008 bekend

Zorgverzekering geen vetpot

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.