Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbetertraject halveert aantal medicatiefouten

Redactie Zorgvisie
Het verbetertraject medicatieveiligheid van Zorg voor Beter blijkt een succesvolle aanpak te zijn, aldus het in april 2008 opgerichtte Zorginnovatiepatform (ZIP). Minder patiënten zouden gezondheidsschade hebben opgelopen door het terugdringen van incidenten met medicijnen.
Verbetertraject halveert aantal medicatiefouten

Het ZIP meldt dat er minder vaak werd vergeten een medicijn toe te dienen, dat het aantal voorschrijffouten is beperkt en verkeerde doseringen werden voorkomen. Het aantal fouten daalde volgens het innovatieplatform met ruim 50 procent. Jaarlijks overlijden circa 1250 mensen door verkeerd medicijngebruik en belanden 19.000 mensen in het ziekenhuis.

ZIP

De organisaties die deelnamen aan het verbetertraject medicatieveiligheid moesten meerdere maatregelen nemen om het aantal fouten te verminderen. Zo werd bijvoorbeeld een medicijnspreekuur in het leven geroepen, maar ook de medicatielijsten moesten verbeteren en er werd een extra controle ingebouwd bij het uitdelen van de pillen. Volgens het ZIP daalde het aantal incidenten met medicijnen in totaal van ongeveer 1200 tot onder de 500. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

CVZ komt met voorstel voor innovatievergoeding

Meander kiest winnaar zorginnovatie van het jaar

RVZ wil tijdelijke vergoeding voor nieuwe medicijnen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.