Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Verdeeldheid over inzet Poolse verpleegkundigen

Mark van Dorresteijn
Poolse verpleegkundigen kunnen prima ingezet worden in Nederlandse verpleeghuizen. Dat vindt een nipte meerderheid (51 procent) van de stemmers op de poll. In totaal zijn er 507 stemmen uitgebracht.
Verdeeldheid over inzet Poolse verpleegkundigen

De Poolse verpleegkundigen kwamen in opspraak door een uitzending van EenVandaag. Daaruit bleek dat het verpleeghuis Bovenwegen in Zeist het tekort aan vakantiekrachten wist te verhelpen met de inzet van Pools personeel. Zij voeren geen medische handelingen uit, maar slechts verzorgende taken.

Reacties

Onder bewoners van het verpleeghuis bestaat eveneens verdeeldheid. In de uitzending komt naar voren dat sommigen moeite hebben met de taalbarrière, terwijl anderen niets dan lof uiten over de Poolse vervanging. Directeur Bente Schotel haalde vier jaar geleden de eerste Polen naar Nederland en stelt dat het nog altijd prima bevalt. Sinds de uitzending heeft het verpleeghuis geen positieve of negatieve reacties binnen gekregen, laat Eline van Geest, bestuurssecretaris van het verpleeghuis, desgevraagd weten.

Risico’s patiëntveiligheid

Francis Bolle van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland waarschuwt wel voor risico’s op het gebied van patiëntveiligheid. Bijvoorbeeld als dementerende bewoners hun klachten niet kunnen uiten tegenover een medewerker die geen Nederlands verstaat. Ook de communicatie tussen de verzorgenden kan problemen opleveren doordat ze elkaar onderling niet begrijpen.

Kamervragen

De reportage leidde tot Kamervragen van Renske Leijten (SP). Zij wilde van de staatssecretaris van VWS weten hoeveel verzorgingshuizen in Nederland gebruikmaken van buitenlandse krachten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Uitzending EenVandaag over Poolse verpleegkundigen

sitestat

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

11 REACTIES

  1. Dat vindt ik schandalig om poolse verpleegkundigen in te zetten willen de nederlandsers dan helemaal niet meer werken en alleen maar handje ophouden dat is grof schandalig wij gaan lekker de goede kant op tjonge tjonge toch wat triest. mensen laat deze niet toe svp kom op laat deze niet toe!!! laat deze niet toe.deze neemt ook de nederlanders werk uit de handen plus zij zijn goedkoper.nederlanders let toch op en kom in opstand er zijn mensen genoeg die deze wel kunnen maar niet willen handje ophouden is veel en veel gemakkelijk in mijn tijd toen men in de WWW zat werd men gedwongen om te werken zo niet datn kwam je uitkering in gevaar. maar nu het is triest zeer triest.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben blij dat deze rapportage te horen. Ik ben zaakvoerder van een thuisverpleegkundige organisatie in België, ook wij kampen met te korten. Om onze patiënten hun nodige verzorging te kunnen geven hebben wij ook beroep gedaan op de Poolse medewerkers (verpleegkundigen).De eerste zijn ruim 2 jaar in dienst en hebben er thans 11 Poolse verpleegkundigen in dienst. Ze zijn zeer dienst bewust en oefenen hun werk uit met zeer veel inzet. Hun Nederlands na 2 jaar is prefect. Ze zijn spontaan een kursus Nederlands begonnen. Het is zoals Mevr. zie wij kunnen ook iets van hen leren, wat ook hier gebeurt.
    Dus Mevr.directrice van het verpleeghuis Bente Scheutel doe zo verder wij steunen u volledig vanuit België
    Met vriendelijke groeten

  4. Poolse verpleegkundigen werden vaak onder valse woorwendsels naar Nederland gehaald, met de (halve) belofte dat ze in een ziekenhuis zouden kunnen gaan werken, terwijl ze in werkelijkheid veelal niet BIG-geregistreerd kunnen worden omdat hun opleiding niet wordt erkend door de Europese regelgeving. Vervolgens kwamen (en komen) ze in verpleeghuizen terecht (vaak tegen hun zin, omdat ze graag verpleegtechnische handelingen uitvoeren) en verlaten meestal na enkele jaren het verpleeghuis weer. De instelling die poolse verpleegkundigen aanneemt is zelf verantwoordelijk voor het aanbieden van een taalcursus op zo’n niveau dat patienten de Poolse verpleegkundige kan verstaan. Verder zijn het vaak betrokken ‘verpleegkundigen’ (die niet als zodanig werkzaam zijn).

  5. Veel aspecten stemmen mij zeer positief in deze rapportage en in dit “experiment”. De directrice van het verpleeghuis Bente Scheutel spreekt over wederzijds leren, communicatie die verder gaat dan kennis van de Nederlandse taal en over een Europese medewerker.
    Het wederzijds leren wijst op gelijkwaardigheid in de relatie, op openheid en bereidheid om samen iets van te maken! Een moderne Europese werkgeverschap en werknemerschap?
    Bente Scheutel noemt ook kenmerken van de Europese werknemers in dit geval afkomstig uit Polen, zoals respect voor ouderen en voor zieke mensen die in de zorgsector zeer wenselijk zijn. Zij heeft over innerlijk respect dat te vinden is in het professionele handelen van de ingehuurde verzorgende. Het zijn.
    Deze waarden worden in Polen meestal via de opvoeding aan de jongere generatie overgedragen.
    Ik kan mij voorstellen dat de klanten van dit verzorginghuis liefst in eigen taal willen geholpen worden. In dit geval in het Nederlands, maar ja de respectvolle houding van de verzorgers, een klein beetje humor en inefficiëntie dankzij de taalkundige onhandigheid kunnen als zeer waardevol ervaren worden en het taalongemak compenseren.
    Daarnaast worden deze klanten geholpen door zeer gekwalificeerd personeel dat in het land van herkomst ook medische handelingen verricht.
    De dienstverlener kan de diensten aan de klanten blijven aanbieden tegen relatief redelijke prijs. De tijdelijke Europese medewerkers doen op hun beurt een grensoverschrijdende ervaring op, breiden hun “Europese kennis” uit, maken kennis met de nieuwe verhoudingen tussen leidinggevenden en medewerkers en verdienen geld.
    Natuurlijk kunnen veel kritische vragen gesteld worden en zorgen worden uitgesproken over klantveiligheid en risico’s. Bijvoorbeeld: of het locale potentieel voldoende is aangesproken? Daarbij denk ik aan studenten en leerlingen die graag ervaring willen opdoen, bijverdienen en flexibel inzetbaar zijn.
    Vanuit het gedachtegoed: wederzijds leren, merk ik dat ik als adviseur, (carrière)coach, procesbegeleider, onderneemster, Europeaan, burger, …nieuwsgierig ben naar dit type projecten en initiatieven. Dit initiatief raakt de actuele thema’s in de zorg sector, maakt bepaalde cultuurveranderingsprocessen zichtbaar en is buitengewoon moedig. Het leren is ook uit je comfortzone stappen. Volgens mij in dit project stapt iedereen uit de comfort zone, ook ik en wij die iets ervan vinden of willen onze visie met elkaar delen.

  6. Wanneer Nederlandse verpleegkundigen in Polen gaan werken, weten we precies hoe dat gaat. Bovendien zijn veel verpleeghuismensen slechthorend en slechtziend, maar kunnen wel de warme aandacht voelen. In de anesthesie waren al heel lang buitenlandse artsen werkzaam. De patienten waren meestentijds onder zeil. Buitenlandse zorgverleners hoeven dus geen probleem te zijn.

  7. Je moet toch niet willen dat er nederlanders aan het werk worden gezet in de zorg. Je moet de zorg met heel je hart kunnen doen. Liever mensen die heel graag willen. De lonen liggen inderdaad niet echt heel hoog maar ik werk al 21 jr. in de zorg met heel veel plezier. Ook met poolse collega`s. Mijn ervaring is prima. Het zijn hele lieve mensen met veel verstand van hun vak. Ook de clienten vinden het erg leuk ! Dus kom maar op hoor met de “poolse zusters”. Er staan veel vacatures open in de zorg. Nederlandse jongeren zien dit vak niet zo zitten. Hard werken voor niet teveel geld doet men liever niet meer. Ik werkte gewoon nog 36 uur per week toen ik begon. Daar hebben zij ook niet zoveel zin en tijd voor ! Eigenlijk best treurig toch ??

  8. In de jaren ’90 zijn er vele poolse verpleegkundige in de ziekenhuizen aan de slag gegaan.Vele zijn terug gegaan vanwege de taalproblematiek.Vrees dat dit weer gebeurd.Waarom geen sociale dienstplicht in de zorg?komen de ouderen ook wat meer buiten,een gedetineerde komt meer buiten dan iemand in een verzorg/verpleeghuis

  9. Volkomen mee eens, maar niet dat het een bezuiniging is; er is te weinig hulppersoneel op de nederlandse markt: die krijgen ook peanuts betaald voor werk dat vaak wordt betiteld als: het bouwvakkerswerk in de zorg: de helft van het personeel zit vaak thuis met schouder rug en andere overbelastingsklachten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.