Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verdubbeling aantal MRSA-gevallen in ziekenhuizen

Tussen 2002 en 2006 vond een verdubbeling plaats van het aantal gevallen van MRSA in ziekenhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Universitair Medisch Centrum in Maastricht. Ook blijkt dat MRSA zich buiten de ziekenhuizen niet verspreid.

In huisartsenpraktijken wordt de resistente bacterie nog niet gevonden, maar om resistentie te blijven voorkomen moeten ziekenhuizen antibiotica beperkt blijven voorschrijven, zegt Nivel-onderzoeker Gé Donker. De oorsprong van MRSA ligt niet in de ‘open populatie’ maar in de ziekenhuizen en in bekende risicogroepen, zoals patiënten die in buitenlandse ziekenhuizen zijn verpleegd, patiënten met terugkerende huidinfecties, boeren die varkens of mestkalveren houden en gezinsleden van deze risicogroepen.

Ziekenhuisbacterie

Bijna een kwart van de Nederlanders draagt de bacterie Staphylococcus aureus bij zich, de antibioticagevoelige variant van de beruchte ziekenhuisbacterie MRSA (meticilline resistente Staphylococcus aureus). De bacterie huist in de neus en de gastheer heeft er doorgaans weinig last van. Bij sterk verzwakte patiënten kan de bacterie echter een dodelijke infectie veroorzaken. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

MRSA in Albert Schweitzer ziekenhuis

MRSA-bacterie op ic Sophia Kinderziekenhuis

Meer MRSA in Zeeuws-Vlaanderen

Antibioticagebruik boeren vergroot MRSA-risico

Belgisch/Nederlands onderzoek naar preventie mrsa

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.