Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vergrijzing zet mantelzorgers onder druk

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
De komende twintig jaar halveert het aantal potentiële mantelzorgers in Nederland als gevolg van de vergrijzing. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het SCP en Planbureau voor Leefomgeving (PBL). Deze sterke toekomstige daling zet de mantelzorg verder onder druk.
Foto: AdobeStock

Nu staan er nog 15 potentiële mantelzorgers voor elke 85-plusser klaar. Dit daalt in 2040 echter tot 6.

Mantelzorgers overbelast

Veel mantelzorgers voelen zich nu al zwaarbelast met hun zorgtaken. De onderzoekers verwachten dat de druk verder toeneemt. Sinds 1975 daalt de zorgratio in Nederland aanzienlijk. In 1975 stond de verhouding potentiële mantelzorgers voor één hoogbejaarde op 30. In 2015 is deze gehalveerd tot 15. ‘In de toekomst gaat de daling verder en zal in 2040 naar verwachting op 6 uitkomen’, aldus de onderzoekers.

Regionale verschillen

De ratio mantelzorgers op hoogbejaarden verschilt sterk per regio. ‘Vooral in sterk vergrijzende regio’s zoals Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen wordt de verhouding ongunstiger’, constateren de onderzoekers. In sommige regio’s zoals in Groot-Amsterdam zijn er in 2040 naar verwachting 8 potentiële mantelzorgers beschikbaar voor elke 85-plusser. Hiertegenover staat dat in sterk vergrijzende regio’s als Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen de indicator in 2040 op 5 uitkomt. De zorgratio ligt in 2040 vooral in de krimpgemeenten aan de rand van Nederland laag.

De onderzoeksresultaten van het Sociaal Cultureel Planbureau en het Planbureau voor Leefomgeving maken deel uit van een meerjarig onderzoek. Het planbureau komt naar verwachting aan het eind van het jaar met aanbevelingen.

Bron: Sociaal Cultureel Planbureau

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.