Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleeghuizen krijgen uitstel voor kwaliteitsgegevens

Redacteur Zorgvisie
Verpleeghuizen krijgen nog tot het eind van de maand om hun kwaliteitsgegevens te leveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Maar de IGZ vindt het ‘uiterst teleurstellend’ hoe ActiZ zich tegenover de inspectie opstelt. Dat schrijft de IGZ in een brief aan de brancheorganisatie.
Afvinklijst_Fotolia_62112799_Subscription_450.jpg
Foto: Fotolia

Eerder liet ActiZ-directeur Jan de Vries weten dat verpleeghuizen de uitgifte van kwaliteitsgegevens aan de IGZ opschorten. Daartoe besloten de leden van ActiZ tijdens een algemene ledenvergadering in september, omdat de verpleeghuizen bezwaar hebben tegen de kwaliteitsindicatoren die de IGZ hanteert. Volgens de leden leiden die ertoe dat er afvinklijstjes worden gebruikt en er onvoldoende wordt gekeken naar de echte kwaliteit van zorg.

Kwaliteitsgegevens openbaar
Dat is onjuist, reageert Ronnie van Diemen, inspecteur-generaal van de IGZ. ‘De IGZ gebruikt bij het risicogestuurd toezicht indicatoren waarmee een inschatting gemaakt kan worden voor het risico op onverantwoorde zorg. Dat betekent dat de IGZ mede op basis van deze indicatoren bepaalt welke instellingen extra aandacht behoeven.’ Ze verwijst ook naar zes basisveiligheidsindicatoren die in afspraak met alle partijen gebruikt worden, bijvoorbeeld over het gebruik van psychofarmaca en het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen. Die indicatoren zijn openbaar gemaakt voor cliënten en hun naasten, stelt van Diemen, dus de informatie hierover nu niet willen delen krijgen zij die ook niet.

Uitstel voor aanleveren
De IGZ wil dat de verpleeghuizen hun kwaliteitsinformatie alsnog delen. Oorspronkelijk kregen ze tot afgelopen vrijdag, 7 oktober, de tijd om dit te doen, met een uiterste deadline op 14 oktober. Die deadline wordt nu verschoven naar 31 oktober. Maar: ‘Dat kan uiteraard alleen als het besluit van ActiZ over het opschorten van de aanlevering van de indicatoren wordt ingetrokken.’ Van Diemen geeft in de brief ook aan het als ‘uiterst teleurstellend’ te ervaren hoe ActiZ zich tegenover de IGZ opstelt. Ook het feit dat ActiZ de werkwijzen van de IGZ publiekelijk ‘onzorgvuldig’ heeft genoemd, vindt ze jammer.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.