Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleeghuizen te afwachtend met hygiënebeleid’

Verpleeghuizen waar de hygiëne en infectiepreventie niet in orde is, zijn vaak te afwachtend, stelt Peter Molenaar. Volgens de adviseur infectiepreventie valt er met goede afspraken op de werkvloer en een betere handhygiëne al veel winst te behalen. Dat meldt Zorg en welzijn.
‘Verpleeghuizen te afwachtend met hygiënebeleid’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is bezig met een breed onderzoek naar hygiëne en infectiepreventie in de ouderenzorg. Onder meer bij verpleeg- en verzorgingshuis Berchhiem van De Friese Wouden (Friesland) ontdekte de inspectie dat de persoonlijke hygiëne van medewerkers veel te wensen overliet. De organisatie werd onder verscherpt toezicht gesteld. Molenaar weet dat de staat van hygiëne in Nederlandse verpleeghuizen bedroevend kan zijn: ‘Er zijn veel zorginstellingen die onder verscherpt toezicht staan, ook in Amsterdam’, zegt hij op Zorgwelzijn.nl.

Verhoogd risico
Ouderen in verpleeghuizen lopen een verhoogd risico om een infectieziekte op te lopen. Ze hebben een hoge leeftijd, een minder goede weerstand en leven dicht op elkaar. ‘We krijgen steeds meer te maken met infecties, veroorzaakt door resistente micro-organismen die steeds moeilijker te bestrijden zijn. Daarom is juist in deze zorginstellingen de hygiëne zo belangrijk.’

Protocollen

Verpleeghuizen moeten meer pro-actief zijn in hun hygiënebeleid, vindt Molenaar. ‘Ze zijn vaak te afwachtend als het gaat om hygiëne en infectiepreventie. Instellingen krijgen ieder jaar weer te maken met veel voorkomende infectieziekten. En dat gebeurt bij wijze van spreken altijd op vrijdagmiddag vier uur. En dan moet er nog een plan komen. Zorg dat je die protocollen al hebt voorbereid: dat iedereen weet wat hij moet doen, wie er verantwoordelijk is en welke materialen er nodig zijn.’


Handen wassen

Volgens Molenaar gaat er vooral bij het uitvoeren van de algemene voorzorgmaatregelen veel mis: handen wassen, het juist gebruik van handschoenen en schorten en een goede reiniging. ‘De redenen hiervoor kunnen soms heel eenvoudig zijn: er ontbreekt een kraan of de zeepdispenser is leeg. Ook gebruikt men dezelfde handschoenen voor verschillende cliënten.’ Het is volgens de deskundige daarom belangrijk dat er niet alleen richtlijnen zijn voor de werknemers, maar dat zij zelf ook goed weten waarom hygiëne zo belangrijk is. ‘En daar komt scholing bij kijken.’ (Zorg en Welzijn)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.