Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen hebben last van kwaliteitsindicatoren

Mark van Dorresteijn
Veel verpleegkundigen en verzorgenden vinden het registreren van kwaliteitsgegevens een lastige en tijdrovende klus. Dat constateert het Landelijk Expertisecentrum Verpleging en Verzorging (LEVV).
Verpleegkundigen hebben last van kwaliteitsindicatoren

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt het aanleveren van kwaliteitsindicatoren verplicht, zorgverzekeraars vinden ze handig, maar de mensen op de werkvloer maken er zelf te weinig gebruik van. Ten onrechte, vindt LEVV-directeur Joke Mintjes-de Groot: “Je kunt met die gegevens je eigen werk verbeteren. Daarnaast is het toetsen van het eigen handelen aan kwaliteitsindicatoren een voorwaarde voor de doorgaande professionalisering van het beroep.”

Eigen indicatoren

Het LEVV wil de beroepsgroep stimuleren meer initiatief te nemen en denkt dat een eigen set indicatoren voor het verpleegkundig en verzorgend domein hier een hulpmiddel bij kan zijn. Het gaat dan niet om iets wat er extra bijkomt, maar een deel van de bestaande prestatieindicatoren dat wordt aangewezen als specifiek voor de verpleging en verzorging. Mintjes begrijpt namelijk heel goed dat mensen al dat meten als last ervaren als ze zelf niets aan de gegevens hebben of geen inzicht krijgen in de uitkomsten. Dat kan anders, zegt ze: “Verpleegkundigen en verzorgenden zouden de indicatoren al in hun opleiding moeten aanleren en erop aangesproken kunnen worden zodat ze er op een natuurlijke manier mee omgaan.”

LEVV symposium

Het animo onder de beroepsgroep is nog niet groot, zo merkte het LEVV toen zij een peiling hield. Er kwamen zo weinig bruikbare vragenlijsten terug (104) dat de uitkomst niet representatief genoemd mag worden. Vrijdag houdt het LEVV een symposium om het idee voor een eigen set indicatoren onder de beroepsgroep te verspreiden. Er zijn al driehonderd aanmeldingen. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Verpleegkundigen vaker in gewetensnood

Extra geld en nieuwe regels voor wijkverpleegkundigen

Verpleegkundigen ontevreden over werkvloer

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Je ziet steeds meer dat Zorginstellingen over gaan naar E-learning in eigen tijd van de Zorgverleners. De Burocratie neemt ook in de Zorg steeds meer toe. Waar hebben het allemaal over ? Kwaliteit van Zorg aan Bed is voor mij het Belangrijkste.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.