Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen Meander MC over op tablet

Mark van Dorresteijn
Verpleegkundigen van Meander MC registreren sinds kort direct in het epd-systeem (Medical Computer Support) via een tablet en speciaal ontwikkelde app. De oplossing is ontwikkeld door leverancier Dell.
Seniorverpleegkundige Hendrika Schouten registreert patiënt- en werkgegevens sinds kort dagelijks online met een app en tablet.
Seniorverpleegkundige Hendrika Schouten registreert patiënt- en werkgegevens sinds kort dagelijks online met een app en tablet. - Foto: Frank Noordanus

Via de tablet kunnen verpleegkundigen al hun dagelijkse waarnemingen en metingen bij de patiënt direct registreren in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Bovendien heeft de verpleegkundige alle actuele gegevens van de patiënt uit het EPD altijd bij de hand, ongeacht waar deze gegevens zijn vastgelegd.

Tablets

De app is geïnstalleerd op Dell-tablets van klein formaat, zodat ze passen in de uniformzakken van verpleegkundigen. De verpleegkundige ziet in één scherm een patiëntoverzicht inclusief belangrijkste gegevens, zoals diagnose, behandelend arts, allergieën, wel of niet reanimeren. Temperatuur, bloeddruk, infusen, ademhaling, pijnscore en andere gegevens over het dagelijkse verpleegkundige registratieproces kunnen direct worden ingevoerd. Ook vragen die de verpleegkundige heeft voor de specialist kunnen direct in het epd worden opgeslagen. Als een specialist een opdracht voor de verpleegkundige in het epd noteert, ziet de verpleegkundige dit direct in de app. Bovendien wordt het zogenoemde ‘loopbriefje’ waarop de verpleegkundige aantekeningen maakt, met de app verleden tijd. Dit komt de informatieveiligheid ten goede. Omdat er geen gegevens op de app zelf opgeslagen worden, is de veiligheid van patiëntgegevens gegarandeerd.

Tijdwinst

De app is volledig op maat gemaakt en is ingebed in alle registratieprocessen van het epd. Verpleegkundigen hebben aangegeven hoe het ontwerp eruit moet komen te zien. Hendrika Schouten, seniorverpleegkundige op afdeling B3: ‘In de app zie je heel overzichtelijk welke taken je die dag moet uitvoeren. Dit werkt heel stimulerend. Doordat we registreren bij de bron en niet meer achteraf een computer hoeven te zoeken, levert het ook tijdwinst op. Bovendien komt het professioneel over bij patiënten.’

Proef

Op dit moment wordt de app uitvoerig getest op twee verpleegafdelingen. Naar verwachting worden de app en tablets dit jaar op alle verpleegafdelingen van Meander ingevoerd. De app kan in de toekomst eenvoudig aangepast worden voor andere zorgverleners binnen Meander, zoals medisch specialisten.

Apps

Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger.
Bekijk het dossier

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.