Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegzorg thuis is ‘inefficiënt’, clustering nodig

Zorgorganisaties die verpleegzorg thuis aanbieden, staan onder grote druk om te voldoen aan de toenemende vraag. Zorgmedewerkers rijden af en aan door de wijk om kwetsbare ouderen met een Volledig Pakket Thuis (VPT) te verzorgen. Vanwege het personeelstekort noemt Zorgverzekeraar DSW het overheidsbeleid van zo lang mogelijk thuis ‘inefficiënt’, en financiert deze vorm van zorgverlening daarom nauwelijks als ouderen niet dicht bij elkaar wonen.
Verpleegzorg Thuis
Foto: FG Trade/Getty images/iStock
Premium

De wens vanuit het ministerie

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. Nou nee, ik denk dat DSW hier de plank mis slaat. Wij exploiteren VPT in de thuissituatie sinds vijf jaar en hebben daarmee goede ervaringen. DSW is de enige die deze vorm niet wil bekostigen.. Gelukkig hebben de andere zorgkantoren wel oog voor deze oplossing die gelukkig veel mensen desgewenst thuis kan helpen.

  2. Lees alle reacties
  3. Toen het Volledig Pakket Thuis mogelijk werd gemaakt als alternatief voor bepaalde vormen van verpleeghuiszorg hebben wij binnen de organisatie waar ik toen bestuurder was steeds gekozen voor het geclusterd aanbieden.
   Immers; de organisatie moet alles kunnen leveren wat anders in het verpleeghuis aangeboden wordt; maaltijden, medicijnen, zorg, verpleging en huishoudelijke hulp. Gepland en ongepland. Natuurlijk moet je dat niet “los” in de wijk aanbieden. Dat is risicovol voor de betrokkene, duur en inefficiënt. Daar wordt dus niemand gelukkig van
   Waar in dit artikel echter niet bij stilgestaan wordt, is het gebrek aan passende huisvesting voor ouderen. Zonder geschikte woning is VPT echt geen optie! Het zou de verzekeraars sieren als zij hun visie daarop zouden uitspreken.

  4. meer handen ,meer panden was het mantra waarmee mevrouw Helder aantrad als minister. via de wet WOZO wordt duidelijk dat met meer panden vooral de eigen huisvesting wordt bedoeld
   waar ziekenhuizen fuseren om de personeelstekorten nog enigszins het hooft te kunnen bieden worden kwetsbare ouderen vooral thuis gehouden. Om dat te bereiken wordt er een netwerk van ondersteuners opgetuigd die werkelijk bijzonder is. Maar niet alleen de ouderen zijn kwetsbaar ook dit ondersteuningspakket. geen wonder dat DSW begint te sputteren.Er zijn op dit ogenblik een veelvoud aan” oplossers ” voor de ouderen problematiek actief. Zowel innovatieve (AI) als clustering van tweedelijnszorg voorbeelden verschijnen met enige regelmaat in ZorgVisie. maar dit is de eerste keer dat een Verzekeraar zich in het discours mengt. Dat siert DSW maar het zou van visie getuigen als de grote 4 ( Zilveren Kruis Menzis VGZ en CZ ) de komende tijd wat ruimhartiger zouden inzetten voor het kwetsbare ouderen probleem.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.