Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verscherpt toezicht Maasstad Ziekenhuis opgeheven

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verscherpt toezicht op het Maasstad ziekenhuis per 20 september opgeheven. Tijdens diverse bezoeken heeft de inspectie geconstateerd dat de huidige raad van bestuur voldoende maatregelen heeft genomen om verantwoorde en veilige zorg te leveren.
Verscherpt toezicht Maasstad Ziekenhuis opgeheven

De inspectie stelde het Maasstad Ziekenhuis op 20 juli onder verscherpt toezicht voor de duur van twee maanden. De inspectie had er tijdens de uitbraak van de klebsiella-pneumoniaebacterie afgelopen zomer onvoldoende vertrouwen in dat het toenmalige bestuur op korte termijn de juiste maatregelen zou treffen om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen.

Vertrouwen terug

Inmiddels heeft de inspectie vertrouwen in het huidige bestuur en acht zij de bestuursleden in staat het noodzakelijk veranderingsproces te realiseren. Na de komst van twee interim bestuurders in augustus heeft het ziekenhuis een positieve ontwikkeling doorgemaakt. De doelen in het plan van aanpak, dat was gemaakt op verzoek van de IGZ, voor de verbetering van de infectiepreventie, het antibioticabeleid en de luchtbehandeling zijn gerealiseerd. Met de hulp en de inzet van het RIVM en het UMC Utrecht is het verloop van het onderzoek naar de uitbraak voorspoedig verlopen en al geruime tijd treden er geen nieuwe – niet begrepen- besmettingen op.

Intensief volgen

Hoewel de inspectie het verscherpt toezicht heeft opgeheven, blijft zij de ontwikkelingen van het Maasstad Ziekenhuis intensief volgen. De inspectie zal de bestuurder verzoeken haar per maand, en indien nodig frequenter, over de voortgang te berichten. De inspectie zal binnen enkele maanden een bezoek brengen waain zij zal nagaan of het ziekenhuis de stijgende lijn van verbetering vasthoudt en maatregelen borgt.

Inspectieonderzoek epidemie nog gaande

Het inspectieonderzoek naar het ontstaan en het verloop van de epidemie is nog in volle gang. De inspectie kijkt daarbij of het ziekenhuis zowel intern als extern juist en verantwoord heeft gehandeld, zowel voor wat betreft de alarmering als bij het nemen van de juiste maatregelen om verdere verspreiding en het ontstaan van een epidemie te voorkomen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Lemstra onderzoekt uitbraak bacterie in Maasstad

Onderzoek: Drie doden door Klebsiëlla in Maasstad

Peter Weeda interim-bestuurder Maasstad Ziekenhuis

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. De IGZ heeft het speciaal teozicht voor Maastad opgeheven.
    Nu nog de andere 2000 verpleeghuisinstellingen. Kom op, werk eens voor die dikke salarissen; het is voor mensen die in een uitzichtloze situatie zitten en ook nog hard gewerkt hebben voor de welvaart waar jullie nu de vruchten van plukkend; schandalig als je zo passief blijft

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.