Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verscherpt toezicht verpleeghuizen Lelie Zorggroep

Redacteur Zorgvisie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft twee locaties van de Lelie Zorggroep onder toezicht gesteld. In de Koningshof en Pniël in Rotterdam zijn ernstige risico’s voor de cliëntveiligheid, stelt de inspectie.
Toezicht-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia.

In de twee verpleeghuizen worden mensen met lichamelijke aandoeningen en dementie verzorgd. De inspectie geeft in haar bericht aan dat de Lelie Zorggroep al eerder was gevraagd de zorg te verbeteren, hoewel de instelling niet op de zwarte lijst staat die de IGZ eerder deze zomer naar buiten bracht. Bij inspectiebezoeken in de afgelopen zomer kwam de IGZ echter tot de conclusie dat het niveau van de zorg nog altijd niet op peil was. Zo waren er problemen met de medicatieveiligheid; medicijnen werden in een koelkast bewaard die ook gebruikt werd om eten en drinken te bewaren en sommige medicatie was over de houdbaarheidsdatum heen. Bovendien waren niet alle medewerkers goed genoeg geschoold om met de doelgroep in de verpleeghuizen te werken. Omdat dit risico’s oplevert voor de cliëntveiligheid, stelt de IGZ de zorggroep voor acht maanden onder verscherpt toezicht.

Kwaliteit Lelie verbeteren
De Lelie Zorggroep laat weten snel werk te maken van een kwaliteitsverbetering. ‘We betreuren het dat de zorg op deze locaties op dit moment niet voldoet aan alle normen’, zegt interim-bestuurder Henk Möhlmann in een persbericht. ‘De opdracht waar de Lelie Zorggroep voor staat, is de kwaliteit op orde houden tegen aanvaardbare kosten. Deze opgave wordt groter doordat de doelgroep een steeds zwaardere zorgvraag heeft.’
De zorggroep heeft volgens Möhlmann niet genoeg kunnen doen om de zorg te verbeteren, omdat er vorig jaar verlies werd geleden. Hij is het dan ook eens met de conclusie van de IGZ. ‘Wij herkennen ons in de bevindingen van de inspectie en voeren noodzakelijke verbeteringen door binnen de gestelde termijn van acht maanden. Hiertoe hebben we een herstelplan opgesteld en dit plan is onmiddellijk in uitvoering. Wij verlenen de inspectie alle medewerking om de voortgang en de resultaten daarvan te volgen. Het belang van onze bewoners en cliënten staat voorop, dat is onze drijfveer.’

Dossier Patiiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

1 REACTIE

  1. Wij zijn blij dat Lelie zorggroep Novire heeft weten te vinden. Met onze leer- en werkomgeving Qsuite gaan we al in september aan de slag met 2500 medewerkers van Lelie zorggroep, zodat ze op gedoceerde wijze kennis overgedragen krijgen en met gerichte werkopdrachten naar verbetering toewerken. Het gaat dan met name om de methodische onderbouwing van goede zorg vanuit een passende bejegening van de klant. We koppelen Qsuite aan de ECD's PlanCare en Nedap waardoor de uitkomsten van de methodische verbeteringen op klant- en medewerker niveau en per locatie zichtbaar worden in de geavanceerde dashboards van Qsuite. We haken aan op het programma Betere Zorg dat men reeds gestart is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.