Verzekeraars en zorgaanbieders twisten over wijkverpleging

Budgetoverschrijdingen bij de wijkverpleging leiden tot conflicten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Niet alle cliënten kunnen naar de aanbieder die ze uitkiezen. Dat blijkt uit een onderzoek van brancheorganisatie ActiZ.
wijkverpleging_SpringerFachmedien450.jpg
Zorgverzekeraars beperken keuzevrijheid van cliënten. - Foto: Fachmedien

Het budget voor wijkverpleging wordt mogelijk met 180 miljoen euro overschreden. Dat blijkt uit de enquête die ActiZ afgelopen zomer heeft gedaan onder haar leden. Van de 163 zorgorganisaties die meededen aan het onderzoek geeft 86 procent aan dat het budget aan het einde van het jaar met 17 procent te overschrijden.

Keuzevrijheid in de knel
De overschrijdingen vallen mogelijk lager uit, omdat zorgverzekeraars hebben laten weten bij te zullen contracteren. Maar niet alle zorgverzekeraars doen dat. En ook niet alle zorgorganisaties krijgen extra budget. Daarnaast eisen sommige verzekeraars dat zorgaanbieders een deel van de extra zorg voor eigen rekening

1
44

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.