Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars houden zich aan privacyregels ggz

Redacteur Zorgvisie
Over het algemeen leven zorgverzekeraars de privacyregeling ggz goed na. Dat blijkt uit het rapport ‘Zorgverzekeraars, controles en privacyvoorschriften’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Slot.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

De NZa stelde het onderzoek in na eerdere berichten waaruit bleek dat zorgverzekeraars zich niet aan de regeling in de ggz houden. Zo trok de Autoriteit Persoonsgegevens in februari aan de bel, omdat een grote verzekeraar ten onrechte verwijsbrieven van patiënten met een privacyverklaring had opgevraagd. Dat was in strijd met de wet, omdat er de verzekeraar op deze manier diagnosegegevens van de patiënt ontving. Deze partij moet tot maart 2017 verplicht om de zoveel tijd aan de NZa rapporteren over hoe de privacyregeling wordt uitgevoerd.

Naleven privacyregels
Op dit incident na leven alle zorgverzekeraars de privacyregeling na, meldt de NZa nu. Wel kregen individuele verzekeraars nog aanbevelingen van de zorgautoriteit om de uitvoering van de regeling nog beter te maken. Zo kunnen ze hun beleid, organisatie en communicatie rondom de regels verbeteren, door bijvoorbeeld in één document duidelijk op te schrijven hoe zij dit beleid uitvoeren. ‘De NZa zal alert blijven op signalen over de wijze waarop zorgverzekeraars omgaan met persoonsgegevens en zal, in overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens, als daartoe aanleiding bestaat, actie ondernemen’, schrijft de NZa. 

Dossier Patiiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.