Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekerden kiezen vaker voor kleine verzekeraars

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De drie VRZ Zorgverzekeraars: Eno, ONVZ en Zorg en Zekerheid melden een significante stijging van hun verzekerdenbestand.
Vrz Zorgverzekeraars

Het aantal verzekerden groeide met respectievelijk 12, 4 en 8 procent. Samen hebben Eno, ONVZ en Zorg en Zekerheid nu ruim 1,1 miljoen verzekerden. De drie zorgverzekeraars kopen gezamenlijk zorg in en werken samen in de belangenbehartiging van verzekerden.

‘Uitdagers’

VRZ-voorzitter Ton van Houten, tevens bestuursvoorzitter Zorg en Zekerheid vindt dat kleinere zorgverzekeraars een belangrijke rol hebben als uitdager op de markt: ‘De VRZ vindt het belangrijk dat er echt wat te kiezen moet blijven in het belang van verzekerden. Voor het goed functioneren van het zorgstelsel zijn voldoende zorgverzekeraars nodig. Onze groei zie ik als onderstreping van het belang van keuzevrijheid, samenwerking en betrokkenheid in de zorg.’

Eigen risico

Speerpunten waar de VRZ Zorgverzekeraars zich hard voor maken zijn: Behoud van solidariteit. Om de zorgkosten betaalbaar te houden moet het verplichte en vrijwillige eigen risico worden beperkt tot maximaal 650 euro en mag de nominale premie niet verder stijgen. Een mogelijke andere manier van financiering zou een systeem kunnen zijn van vaste prijzen voor behandelingen die onder het eigen risico vallen. Daarnaast pleit de VRZ voor afschaffing van de budgetpolis en zogenoemde kloonpolissen: zij vormen volgens de VRZ een gevaar voor de solidariteit binnen het huidige stelsel.  Een maximum van één risicodrager per concern (basisverzekering) draagt ook bij aan transparantie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.