Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verzorgingshuis onderzoekt au pair voor ouderen

Zorggroep Hof en Hiem onderzoekt de mogelijkheid om in Friesland au pairs in te zetten in de ouderenzorg. Volgens thuiszorgmanager Harrie Dijkstra is het de moeite waard om deze mogelijkheid voor Friesland te onderzoeken.
Verzorgingshuis onderzoekt au pair voor ouderen

Hof en Hiem exploiteert verzorgingscentra en een thuiszorgorganisatie, specifiek gericht op ouderen, in gemeente De Friese Meren en zoekt voortdurend naar innovatieve mogelijkheden om de zorg anders te organiseren. Harrie Dijkstra: ‘Er wordt fors bezuinigd op de zorg- en dienstverlening en wij vinden het onze plicht om mee te zoeken naar innovatieve alternatieven. Het combineren van een au pair met ouderen die thuis veel zorg nodig hebben, kan als zorg-au pair kansrijk zijn.’

Veilig gevoel

Het idee is dat een zorg-au pair die bij ouderen inwoont, daar de nodige hand- en spandiensten kan verrichten. Het geeft een veilig gevoel dat er nog iemand in huis is en een au pair kan samen met de oudere sociale activiteiten ontplooien. De au pair zelf, vaak afkomstig uit het buitenland, leert op deze wijze de Nederlandse taal en cultuur kennen.

Studie

Dijkstra: ‘Het is de moeite waard om deze combinatie voor Friesland te onderzoeken. Daarom hebben we nu een afspraak met de NHL Hogeschool dat studenten een enquête gaan houden onder de vierhonderd thuiszorgklanten en zeshonderd bewoners van Hof en Hiem. In het land zijn al enkele initiatieven op dit gebied gesignaleerd. Nadere studie, werkbezoeken en een peiling onder ouderen zullen bepalen of deze combinatie voor Friesland vruchtbaar kan worden.’

Oplossing

Hof en Hiem Thuiszorg is in ieder geval bereid om bij gebleken belangstelling zorgvuldig te gaan selecteren, screenen en bemiddelen tussen vraag en aanbod naar en van zorg-au pairs. ‘Het is hier absoluut niet de bedoeling dat we er geld mee gaan verdienen. Het idee is ontstaan toen mijn moeder moeilijk lag na een ziekenhuisopname. Eigenlijk wilde we iemand bij haar in huis hebben maar een inwonende verpleegkundige was te duur. Zodoende kwam deze oplossing boven. Met welke regelgeving we allemaal geconfronteerd gaan worden met dit project zullen we terzijde tijd wel merken en oplossingen voor vinden.’

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Lijkt me zelfs helemaal niet wenselijk om mensen te verplichten dit soort werk te doen. Moet er niet aan denken dat mensen di verplicht worden bij kwetsbare ouderen in komen wonen. Denk aan ouderenmishandeling en alles daar omheen. brrrrr. wat een gedachte.
    Dit is een klus die geklaard moet worden door mensen die oprecht hiervoor kiezen.

  3. Lijkt me beter om bijv. jongeren, in te zetten door verplichte maatschappelijk stage weer van stal te halen.
    Bij supermarkten heb je vakkenvullers als bij baan. Gemeenten kunnen geld beschikbaar stellen voor klus of helping hands uren voor ouderen, instellingen gehandicapten. Dit onder begeleiding van een coach of sociaal pedagogisch werker. Ook voor geschikt voor oudere werklozen die geen zicht meer hebben op een baan. of andere doelgroepen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.