Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgingshuizen winnen zaak tegen NZa

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft maandag geoordeeld dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) te vroeg en te abrupt is gestopt met het compenseren van verzorgingshuizen voor vastgoedkosten. Volgens het college is er daardoor een willekeurig en onrechtvaardig onderscheid ontstaan tussen verzorgingshuizen.
Verzorgingshuizen winnen zaak tegen NZa

De NZa stopte per 1 juni 2011 met het honoreren van verzoeken tot wijziging van afschrijvingssystematiek. Dit ter voorbereiding  van de invoering van de integrale tarieven in 2012. Volgens het college gebeurde dat te abrupt, waardoor het verschil te groot werd tussen instellingen die voor juni 2011 een wijziging konden invoeren en huizen die dat daarna niet meer konden. Met deze uitspraak winnen de stichtingen ZuidOostZorg, Woonzorgcentra Flevoland en Allévo een langslepende zaak tegen de NZa.

Handhaving

Met ingang van 1 januari 2012 zijn voor verzorgingshuizen integrale tarieven ingevoerd. Dat zijn tarieven waarin naast de vergoeding voor de zorg ook een normatieve vergoeding voor de huisvesting is opgenomen, de normatieve huisvestingscomponent (NHC). Verzorgingshuizen gingen vanaf 2012 geleidelijk over naar een productieafhankelijke vergoeding voor huisvesting. Een aantal verzorgingshuizen kon echter al vóór de ingangsdatum van 2012 niet meer op de tot dan toe ‘normale’ manier vastgoed afboeken, vanwege ‘vroege’ handhaving van de NZa. Hiertegen zijn de huizen in beroep gegaan.

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.