Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGN: ‘Gehandicaptenzorg delft onderspit bij ouderenzorg’

Redacteur Zorgvisie
De gehandicaptenzorg verdient een voorname plaats in het nieuwe kabinet en moet geen neventaak worden van de minister voor Ouderenzorg. Dat schrijft Femke Halsema, voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), in een brief aan Mark Rutte.
gehandicaptenzorg presteert beter,jaarverslagen 2018
Foto: AdobeStock

De VGN is bang dat de zorg voor mensen met een beperking niet genoeg aandacht zal krijgen in de politiek als het deel gaat uitmaken van de portefeuille van de minister voor Ouderenzorg. ‘Het is niet de eerste keer dat de aandacht voor hun zorg het onderspit delft bij bijvoorbeeld de ouderenzorg. Weliswaar eist deze heel gevarieerde groep kwetsbare mensen zelden luidruchtig de aandacht op, hun recht op kwaliteit van leven en van zorg verdient voorrang’, schrijft Halsema.

Veranderingen in gehandicaptenzorg

De voorzitter vraagt Rutte om de zorg voor mensen met een beperking hoger op de politieke agenda te plaatsen. Daarbij vraagt ze speciale aandacht voor drie onderwerpen: de toename van het aantal mensen met een zeer zware zorgbehoefte, de stijging van het aantal cliënten met een licht verstandelijke beperking en de opkomst van technologie in de sector. Alle drie de onderwerpen vragen volgens Halsema om extra investeringen of om aanpassingen van voorwaarden in de samenleving.

‘Maak gehandicaptenzorg geen neventaak’

Halsema hoopt dat de gehandicaptenzorg geen neventaak wordt van de minister van Ouderenzorg. ‘Het kan en zal je bedoeling niet zijn dat de zorg voor mensen met een beperking onderaan de ladder van politieke prioriteiten belandt. Ik wil je dan ook dringend vragen om de betrokkenheid van dit kabinet bij de kwaliteit van leven van mensen met een beperking zichtbaar te maken in de portefeuilleverdeling en beleidskeuzes’, aldus de VGN-voorzitter in de brief aan Rutte.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.