Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

VGZ contracteert zzp’ers

Coöperatie VGZ heeft als eerste zorgkantoor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) gecontracteerd in de AWBZ. In de regio Tilburg en regio Land van Cuijk zijn 25 zzp’ers actief bezig met het leveren van persoonlijke verzorging, verpleging en palliatieve zorg.
VGZ contracteert zzp’ers

Na jarenlange discussie zijn de eerste zzp’ers aan de slag op de markt van de AWBZ. Het zorgkantoor van VGZ heeft de primeur, in samenwerking met VWS. In verschillende gemeenten hebben cliënten voortaan de keuze om zorg te krijgen van een zelfstandige zorgverlener. Beleidscoördinator Rob Gruntjes van VGZ startte de pilot in november en vanaf februari zijn de zzp’ers aan de slag gegaan. ‘Andere zorgkantoren vonden het met alle andere grote stelselwijzigingen nu nog te ingewikkeld om te beginnen met de inzet van zzp’ers. Maar ik vind de extra keuzemogelijkheid voor de cliënt zo belangrijk dat wij de pioniersrol wel willen aannemen. We hopen hiermee ook de arbeidsmarkt voor de thuiszorg aantrekkelijker te maken.’

Contracten

VGZ heeft contracten opgemaakt waarin de zzp’ers aan zoveel mogelijk dezelfde eisen moeten voldoen als de reguliere zorgaanbieders. ‘De belastingdienst heeft hierbij meegekeken’, zegt Gruntjes ‘Zodoende hebben we ervoor gezorgd dat de zzp’ers met deze contracten met het zorgkantoor echt zelfstandig blijven.’

Tarief

De kwaliteit wordt door een keurmerk en een aangepaste vorm van de CQ-index geborgd. Het speelveld tussen de reguliere zorg in natura en de zzp’ers blijft hierdoor zoveel mogelijk gelijk. Het uurtarief voor zzp’ers ligt op 75 procent van het maximumtarief van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit tarief wordt voor 2013 nog geëvalueerd door de betrokken partijen.

ZZP’ers

Zelfstandige verpleegkundige Betty van Dongen is tevreden over de pilot. ‘Ik wil graag mijn eigen stempel drukken op de zorg die ik lever en vind persoonlijk contact met de cliënt zeer belangrijk. Ik werk samen met drie andere zzp’ers. Gezamenlijk kunnen we elkaars continuïteit waarborgen.’

Backoffice

Volgens Gruntjes is VWS zeer tevreden met de resultaten tot nu toe. VGZ verwacht daarom dat de andere zorgkantoren haar model zullen volgen en dat de komende jaren door heel Nederland zzp’ers aan de slag kunnen. Gruntjes: ‘Het heeft heel wat moeite gekost om onze backoffice en systemen aan te passen zodat we individuele zorgdeskundigen kunnen inkopen, maar het is de moeite meer dan waard.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zzp’ers genegeerd door zorgkantoren

Rookgordijn rond zzp’ers in de zorg

Verpleegkundigen willen niet als zzp’er werken

ActiZ wint kort geding over zzp’ers

6 REACTIES

 1. @Mieka
  Het is wel de bedoeling dat dit er in de toekomst in gaat zitten. De verwachting is dat bij een succesvol verloop van deze proef het landelijk uitgerold gaat worden. Vanwege politieke onzekerheden en vele haken en ogen is er geen zekerheid hierover te geven.
  @Robby Leijgraaf
  Juist die mensen zouden straks ZiN kunnen leveren als dit succesvol word ingevoerd. Bovendien gaat er straks een deel via de WMO (ander deel via zorgverzekeraars) waar de gemeenten mogelijk een PGB maar ook een stuk ZiN gaan inkopen. Dat kan hopelijk dan ook via zelfstandigen en kleine particuliere bureaus.
  @wilhelmien looymans
  De andere 30 zorgkantoren zijn erg geïnteresseerd. Maar er zijn heel veel hordes te overbruggen voordat alles goed en wel rond is.
  @Mark
  De eisen die gesteld worden aan grote instellingen kunnen niet een op een vertaald worden naar ZZP-ers. Dat mag duidelijk zijn. De kwaliteitseisen en andere eisen zijn daarom vertaald (maar niet versoepeld) naar het contracteren met zelfstandigen. Het is zeer inspirerend om u daarover te laten informeren.
  MIC meldingen, VMS, AZR 3.0 zijn allemaal zaken die wel degelijk ook voor zelfstandige professionals worden gehanteerd. Opleidingsverplichtingen en tevredenheidsonderzoeken zijn ook harde eisen. Ondernemers hebben door de band genomen geen wachtlijsten, maar in dat geval zijn er wel degelijk voorzieningen getroffen.
  Nogmaals, laat u gerust informeren. Leo Vollebregt van ZZP-Nederland en Birgitte Hooijmans van ZZP-Maatwerk kunnen u hierover heel veel meer vertellen.
  Met vriendelijke groet,
  Pim van der Most
  MostCare
  (actief betrokken bij lobby voor dit project)

 2. Lees alle reacties
 3. Hebben ze een cliënte raad, HKZ certificaat, opleidingsverplichting, voorwaartsroterend rooster, mic melding en VMS, klachtencommissie, persoon, huiselijk geweld protocol, azr 3.0 verantwoording, wachtlijstprotocol en overbruggingszorg, geen clientweigering etc. Etc. Dan lijkt mij het een heel goed en vergelijkbaar initiatief

 4. heel mooi VGZ, complimenten; nu nog Agis/Achmea in Utrecht, maar hier zijn de zorgverzekeraars een beetje traag met innovaties, men is vooral bezig met de huisartsen, misschien dat we met de Zichtbare Schakel het proces kunnen bespoedigen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.