Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGZ stopt met ‘niet-ethische’ beleggingen in dure farmaceuten

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Zorgverzekeraar VGZ is gestopt met het beleggen in farmaceutische bedrijven die extreem hoge medicijnprijzen vragen. De zorgverzekeraar vindt de beleggingen in dure medicijnen in strijd met de doelstelling om hoge zorgkosten te drukken.
dure medicijnen
Foto: AdobeStock

VGZ heeft tot enkele weken in ‘te dure’ farmaceuten belegd. Maar nadat Zorginstituut Nederland die handelswijze niet-ethisch noemde, heeft de zorgverzekeraar zijn aandelen verkocht. Dat schrijft de Volkskrant.

Beleggingen zorgverzekeraars

De krant meldt dat zorgverzekeraars samen voor enkele miljoenen beleggen in farmaceuten die torenhoge bedragen vragen voor hun geneesmiddelen. Zo heeft CZ vorig jaar voor 1,6 miljoen euro belegd in Biogen, Gilead en Vertex, die in opspraak raakten vanwege hun intransparante, hoge medicijnprijzen. Naast CZ belegt Zilveren Kruis in Biogen en Gilead. Menzis heeft vorig jaar voor 1,2 miljoen euro Biogen-aandelen in bezit gehad.

Zorginstituut

Volgens de Volkskrant is het beleggingsbeleid van de zorgverzekeraars in strijd met het doel om zorgkosten zo laag mogelijk te houden. Het Zorginstituut hekelde het prijsbeleid al eerder, onder meer bij Spinraza. Minister Bruins deelde die mening en is tegen de te dure farmaciecultuur.

VGZ

Een woordvoerder van VGZ laat weten dat de hamvraag is: hoe kunnen wij een verzekerde recht in de ogen kijken wanneer wij beleggen in een bedrijf dat ervoor zorgt dat diezelfde verzekerde niet het medicijn krijgt dat hij nodig heeft? ‘Wij moeten de zorg betaalbaar en toegankelijk houden. Daarom voelden sommige beleggingen ongemakkelijk.’ VGZ heeft Gilead Sciences en Biogen inmiddels uit de beleggingsportefeuille geschrapt.

De zorgverzekeraar is woensdag bovendien in het nieuws gekomen met de bevinding dat zorgpremies in 2019 helemaal niet hoeven te stijgen. Dat zegt VGZ-topman Tom Kliphuis in een gesprek met het Financieel Dagblad. Door langetermijncontracten en kostenbesparingsprogramma’s bij de verzekeraar en zorginstellingen is een flinke premieverhoging volgens de verzekeraar niet nodig. Daarmee laat Kliphuis een ander geluid horen dan concurrenten CZ en Zilveren Kruis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.