Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGZ vergoedt levenseindekliniek

Zorgverzekeraar VGZ heeft een overeenkomst gesloten met de Levenseindekliniek in Den Haag om de behandelingen van de kliniek te vergoeden. De grootste zorgverzekeraar van Nederland, Achmea, blijft de behandelingen van de kliniek niet vergoeden.
VGZ vergoedt levenseindekliniek

De Nederlandse vereniging voor vrijwillig levenseinde (NVVE) en de Levenseindekliniek zijn een maand geleden een brievenactie gestart om de verzekeraars op te roepen de zorg van de kliniek te vergoeden. Verzekeraars krijgen in die actie brieven van verzekerden waarin die op de vergoeding aandringen. Ook Multizorg (ASR, ONVZ, Zorg en Zekerheid, ENO) heeft zich inmiddels bereid verklaard tot een overeenkomst met de kliniek. CZ wil wel vergoeden, maar alleen als de patiënt eerst is geweigerd door een eigen huisarts en het ook na zorgbemiddeling niet lukt een andere arts te vinden. De kliniek bekijkt nu hoe dat in de praktijk uitwerkt.

Achmea

Achmea wil niet vergoeden omdat de verzekeraar zich bij euthanasie richt op het versterken van de huisartszorg. Komen verzekerden met een euthanasieverzoek in de knel, dan biedt Achmea ‘zorg op maat’. ‘Daarbij maken we gebruik van onze relaties met de bij ons aangesloten huisartsen en waar nuttig ook met de Levenseindekliniek’, schrijft Achmea.

De Levenseindekliniek schrijft teleurgesteld te zijn over dat antwoord. ‘Achmea verwijst naar een relatie met de Levenseindekliniek, maar wijst deze tegelijkertijd af. Belangrijker nog is dat Achmea met geen woord rept over hoe zwaar het voor iemand in de laatste levensfase is te bedelen om hulp als de eigen arts euthanasie afwijst.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.