Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vierstroom verliest 700 Wmo-klanten

Zorgaanbieder Vierstroomzorg verliest zo’n 700 klanten door het verlies van de Wmo-gunning in vijf Zuid-Hollandse gemeenten. De organisatie uit Gouda probeert de schade te beperken met persoonsgebonden budgetten.

Vierstroomzorgring kwam bij de Wmo-aanbesteding in de gemeenten Bodegraven, Nieuwerkerk aan den IJssel, Reeuwijk, Waddinxveen en Zevenhuizen-Moerkapelle als één van de vijf winnaars uit de bus, maar verkreeg toch geen gunning omdat de zorgaanbieder het contract niet op tijd ondertekende.

Gemeenten: geen werkgeversschap voor burgers

Vierstroomzorgring wilde de thuiszorg leveren met ‘zelfstandigen’, een soort alfahulpconstructie, maar de gemeenten wilden dat niet omdat burgers daarbij een werkgeversrol hebben. “We willen geen discussie over verkapt werkgeversschap”, zegt Tamara Venrooy, wethouder in Nieuwerkerk aan den IJssel. “We willen zorg zonder zorgen voor onze burgers. Ook willen we dat de hulpverleners in vaste dienst zijn, zodat ze een fatsoenlijke opbouw hebben van pensioen. Anders staan ze over tien of twintig jaar ook bij gemeenten op de stoep.”

Vaste baan voor alfahulpen

Van de 300 klanten in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn er 100 met hun vaste hulpverlener overgestapt naar een van de vier andere aanbieders. Onder de hulpverleners zijn alfahulpen die voor het eerst een vaste baan krijgen.

Persoonsgebonden budgetten

Vierstroomzorgring raakt door het verlies 700 klanten kwijt. De zorgorganisatie had in de vijf gemeenten 1100 van de in totaal 1200 cliënten. Ongeveer 400 klanten kiezen voor een persoonsgebonden budget om hun vaste hulpverlener te kunnen behouden.

Pieter de Jong, directeur aanbestedingen van Vierstroomzorgring, betreurt het verlies. Hij maakt zich zorgen over de snelheid van de omslag en de onrust die is ontstaan onder klanten en hulpverleners. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Links:

Gemeenten breken met Vierstroomzorgring

Ontslagaanvraag 750 thuishulpen Vierstroomzorgring

Vierstroom daagt Nieuwerkerk

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.