Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Vlietland Ziekenhuis in grote problemen

Het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis verkeert financieel in zwaar weer. Volgens het Algemeen Dagblad staat het in januari geopende nieuwbouwziekenhuis zwaar in de min.

Eind vorig jaar stond het Vlietland ziekenhuis vier miljoen euro rood. Bekend is ook dat het bouwbudget met het nieuwe ziekenhuis, dat bijna 170 miljoen euro kostte, voor ruim vijfentwintig miljoen euro is overschreden. Tot hoe ver de verliezen inmiddels zijn opgelopen, wil de raad van bestuur niet bekend maken.

Niet opdraaien voor verliezen

Een consortium, waartoe ook zorgverzekeraar DSW behoort, heeft geld beschikbaar gesteld voor de reorganisatie waar het ziekenhuis druk mee bezig is. DSW bestuursvoorzitter Chris Oomen: “Wij gaan niet de verliezen van het Vlietland Ziekenhuis dekken. Wat we wel doen, is innovatieve projecten financieren. We stellen nu een bedrag beschikbaar van vier ton, maar dat kan later oplopen, afhankelijk van hoe het gaat. Het project is gericht op stroomlijnen van de processen in het ziekenhuis, analyseren van de portfolio en zicht houden op de voortgang in financiën.” De projectorganisatie bestaat uit ‘mensen die van buiten komen’. Welke mensen dat zijn, wordt morgen bekend, zegt Oomen.

Nieuwe bestuurder

Sinds een halve maand is het bestuur van het Vlietland Ziekenhuis uitgebreid met een interim lid: Anne van der Heyden. Hij heeft als opdracht het zorgproces ‘verder te optimaliseren’. Van der Heyden was eerder bestuurder in het Amsterdamse BovenIJ Ziekenhuis. Daar was hij na een jaar weer weg.

Goed voor de kwaliteit

Begin januari maakte het Vlietland Ziekenhuis bekend dat een coöperatie onder leiding van zorgverzekeraar DSW het ziekenhuis wilde kopen. DSW neemt daarin een belang van veertig procent. Daarnaast nemen drie regionale zorgaanbieders, het personeel en een huisartsengroep deel in de coöperatie. Vorige week concludeerde de onderzoekscommissie ‘verticale integratie’ in haar rapport dat kwaliteit, bereikbaarheid en betaalbaarheid van de zorg niet in het geding zijn. Ook acht zij het niet waarschijnlijk dat de keuzevrijheid van patiënten wordt beperkt bij fusies tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. De commissie vindt dat de voordelen van dit soort fusies ruimschoots opwegen tegen de eventuele nadelen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Fusie zorgverzekeraar en ziekenhuis niet verboden

NZa onderzoekt cooperatie Vlietland

Zorgverzekeraar koopt Vlietland Ziekenhuis

Vlietlandbestuurder: “Ik begrijp de commotie van politici niet”

Een moeras van bouwfouten

Janneke van Vliet weg bij Vlietland Ziekenhuis

Topman BovenIJ treedt af

3 REACTIES

  1. Is het misschien een idee om een oproep te doen voor verzorgenden, verlpeegkubdigen en een ieder die graag Vlietland ziekenhuis een handje wil helpen op vrijwillige basis 2à3 uur helpen in de zorg. Ik heb tijd om s`morgens te kunnen helpen. Het maakt niet uit in wat. Ik lever goede kwaliteit en kan op zoek gaan naar vrijwilligers. Ik zou graag een bijdrage willen leveren om ons ziekenhuis te willen behouden.

  2. Lees alle reacties
  3. Je mag het niet zeggen, maar ik herken me eigen land niet meer terug. Wat ik allemaal niet zou doen, voor een beetje van die arbeidsmentaliteit uit de jaren vijftig: gewoon je schouders eronder en geen gezeur. Mensen zijn veel te veel verwend, dat is toch zó! Maar ja, als je dat zegt wordt je uitgemaakt voor rotte vis. Niet in de laatste plaats door de politieke heren in Den Haag. Die zijn toch eigenlijk alleen bezig hun eigen zakken te vullen. Ten koste van de kleine man, want die mag alle PvdA-hobby’s betalen. Want zo is het ook weer, da’s toch geen democratie. Nee, Drees dat was zo’n peer! En die stond midden in het volk. Die moest niet zo nodig de dure meneer uithangen in het buitenland. Neeee, Nederland is mijn land niet meer.

  4. N.a.v. bovenstaand artikel , vraag ik me af ,of we in het Rijnmond gebied zoveel Ziekenhuizen nodig hebben. Zelf denk ik van niet. Wij moeten ons in de Zorg gaan concentreren en keuzes maken.
    Jij doet dit en de ander doet dat. M.a.w. gaan specialiseren .
    Je alleen gaan richten op Kerntaken , en de rest afstoten.
    Als we dit niet doen, gaat de hele Zorg ” failliet “. Ik heb nog niemand gehoord met een goede/rendabele oplossing.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.