Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG: ‘Gemeenten scoren positief op Wmo’

Alle gemeenten deden in 2016 onderzoek naar de ervaringen van Wmo-gebruikers. De gegevens van ruim 85.000 cliënten laten volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zien dat de meesten van hen positief zijn over de Wmo-ondersteuning van hun gemeente.
ouderenfotolia400.jpg

Meer dan driekwart van de mensen die de VNG heeft ondervraagd, geeft op de meeste vragen een positief antwoord. Dit blijkt uit onderzoek gebaseerd op representatieve steekproeven in 354 gemeenten. Gemeenten gebruiken het cliëntervaringsonderzoek bij hun lokale verantwoording en beleidsdiscussies.

Positief oordeel
Zowel over de toegang als over de kwaliteit van de ondersteuning en de mate waarin die de cliënten daadwerkelijk iets oplevert, geeft 70 tot 80 procent van de respondenten een positief oordeel. Dit rechtvaardigt volgens de VNG de conclusie dat gemeenten niet alleen de transitie van AWBZ naar Wmo zorgvuldig hebben uitgevoerd, maar ook dat zij de uitvoering van de nieuwe Wmo steeds beter op orde krijgen, zowel voor oude als nieuwe cliënten.

Cliëntondersteuner
Het belangrijkste verbeterpunt op basis van het onderzoek is volgens de VNG de bekendheid van de onafhankelijke cliëntondersteuner. Slechts iets meer dan een kwart van de respondenten meldt te weten dat zij hiervan gebruik kunnen maken. De uitkomst over cliëntondersteuning spoort met ervaringen van gemeenten en cliëntenorganisaties dat het gebruik ervan achterblijft bij de verwachting.

FNV twijfelt
FNV Zorg & Welzijn trekt het onderzoek van de gemeente Groningen naar de tevredenheid van cliënten in de Wmo in twijfel en roept in een persverklaring de wethouder op zijn thuiszorgbeleid aan te passen. Op verzoek van de vakbond heeft Wendy Koolhaas van de Rijksuniversiteit Groningen kritisch gekeken naar de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van het Groningse tevredenheidsonderzoek. Koolhaas zegt hierover: ‘De resultaten zijn te positief verwoord, zonder kanttekeningen of ruimte voor verbeteringen.’

Schijn
Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Zorg & Welzijn zegt over de bevindingen van Koolhaas: ‘De afgelopen weken hebben we tientallen Groningse cliënten geholpen met bezwaar maken tegen het korten op hun thuiszorguren. Alle cliënten die wij geholpen hebben, kregen er daardoor meer uren thuiszorg bij. Ondertussen probeert de wethouder met zijn eigen rapport de schijn op te houden dat er niets mis is met zijn beleid. Maar een onderzoeker van de universiteit trekt de resultaten van dat onderzoek nu in twijfel. De wethouder moet stoppen met zich verschuilen achter zijn onderzoek. De praktijk wijst ook duidelijk anders uit. Hij moet zijn thuiszorgbeleid aanpassen.’

Voortgang Wmo
De vaste-Kamercommissie voor VWS heeft op 1 februari een overleg over de ‘Voortgang van de Wmo 2015’ met staatssecretaris Van Rijn. Met oog op dat overleg stuurde de VNG de Kamer deze week een brief.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.