Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG: ‘Mantelzorg is nooit verplicht’

De Telegraaf bericht vandaag over het verplicht stellen van mantelzorg. De Vereniging van Nederlands Gemeenten (VNG) zou dit via de achterdeur invoeren ondanks een eerder verbod van de rechter. De VNG stelt dat het bericht berust op een misvatting.
VNG: ‘Mantelzorg is nooit verplicht’
Foto: ANP Bas Maat

De Telegraaf citeert een VNG-brief aan gemeenten waar in staat dat zij anderhalf uur ‘bovengebruikelijke’ zorg’ in rekening mogen brengen van de cliënt. CDA-Kamerlid Mona Keijzer zegt in de krant hierover: ‘Nu legt de VNG de regels verkeerd uit, zodat ze alsnog een manier heeft om mantelzorg te verplichten. Maar ik waarschuw gemeenten vast: als je dit invoert, zal je rechtszaak na rechtszaak verliezen.’

Gewraakte brief

De VNG reageert in een persbericht dat mantelzorg nooit verplicht is. In de gewraakte brief wordt volgens de koepel een oude AWBZ-regel gebruikt die niet meer van toepassing is. ‘Belangrijker is dat de kern van de decentralisatie van AWBZ-taken naar de Wmo nu juist is dat gemeenten niets opleggen, maar in gesprek gaan met inwoners over de benodigde ondersteuning en over wat zij zelf nog kunnen doen of organiseren’, zo laat de koepel weten.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.