Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG waarschuwt Bussemaker

Redactie Zorgvisie
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waarschuwt staatssecretaris Bussemaker van VWS dat zij niet teveel aan de Wmo moet sleutelen. Indien de veranderingen in de wet elkaar snel opvolgen, zal dat volgens de koepel tot grote problemen leiden.

De aanleiding voor de VNG om de waarschuwing naar buiten te brengen is het ambtelijke overleg dat op dit moment tussen VNG en VWS gevoerd wordt. Dit overleg gaat over plannen die Bussemaker aan het formuleren is, in reactie op het SER-advies over de toekomst van de AWBZ. Mogelijke nieuwe plannen voor de Wmo en de AWBZ wil de staatssecretaris voor Prinsjesdag naar buiten brengen.

Wetswijziging Wmo

“Er zitten voor de Wmo ingrijpende veranderingen aan te komen, zoals de wetswijziging rond de alfahulpen”, zegt Bob van der Meijden van de VNG. “En het schrappen van de AWBZ-functie ‘ondersteunende begeleiding algemeen op psychosociale grondslag’ (OB psychosociaal) heeft vermoedelijk ook invloed op de Wmo.” De verwachting is, dat als gevolg van het overhevelen van OB psychosociaal, mensen met psychosociale problemen vaker een beroep zullen doen op door gemeenten gefinancierde voorzieningen. Voor 2008 is een overgangsregeling getroffen. Per 1 januari 2009 komt VWS gemeenten voor de financiële gevolgen van deze maatregel tegemoet. Dat doet Bussemaker door het bedrag dat in de AWBZ als gevolg van genoemde maatregel vrijkomt, volledig over te hevelen naar 43 ‘centrumgemeenten’.

Schrappen van OB

Ten aanzien van het schrappen van OB uit de AWBZ schrijft de VNG in haar persbericht: ‘Als het Rijk besluit iets als collectieve taak te schrappen, mag bij burgers niet automatisch de suggestie ontstaan dat zij zich nu maar tot de gemeente moeten wenden. Als iets wel naar de gemeentelijke verantwoordelijkheid overgaat, moeten gemeenten daar ook financieel en qua voorbereidingstijd toe in staat worden gesteld.’

Wijzigingen

Van der Meijden benadrukt dat VWS voorlopig bovenop de komende wijzigingen niet nieuwe plannen moet maken. Zoals bijvoorbeeld de overheveling van de andere helft van de AWBZ-functie OB, OB-dagbesteding, naar de gemeenten. “Gemeenten en cliënten worden te zwaar belast wanneer bovenop deze veranderingen nieuwe wijzigingen worden doorgevoerd.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Brief VNG over toekomstvisie AWBZ‘Ondersteunende begeleiding is geen luxe’

Kamer steunt plan voor Wmo-wijziging

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.