Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voortbestaan IJsselmeerziekenhuizen onzeker

De operatiestop en het miljoenenverlies maken het voortbestaan van de IJsselmeerziekenhuizen als zelfstandig ziekenhuis uiterst onwaarschijnlijk.

“De positie van het ziekenhuis is desastreus door het verlies van zeven miljoen euro en het ontbreken van eigen vermogen”, stelt bestuurder Wim van der Hoorn van de vakbond Abvakabo FNV. De operatiestop is in zijn ogen een laatste duw in de beëindiging van een zelfstandig bestaan. Van der Hoorn vindt dat er een ‘curator’ moet worden aangesteld die samenwerking of overname bewerkstelligt met het Flevoziekenhuis in Almere en het Antoniusziekenhuis in Sneek. “Zo voorkom je dat een private investeerder het noodlijdende ziekenhuis overneemt en de komende jaren de duimschroeven aandraait. Wij willen geen ‘Slotervaart-toestanden’ in Flevoland.”

Eventueel faillissement

De provincie en de gemeenten Lelystad, Emmeloord en Urk laten het adviesbureau KPMG onderzoeken hoe de financiële problemen zijn ontstaan. “Daarna wordt duidelijk wat het beste is, fuseren of samenwerken met omliggende ziekenhuizen”, laat wethouder Foeke Zijlstra van Emmeloord weten. “Ook een overname door een private partij is een optie. Wij gaan daar als politiek niet over. De zorgverzekeraars en het ziekenhuisbestuur beslissen.” Een eventueel faillissement zou de gemeenten Emmeloord en Lelystad slecht uitkomen. Ze hebben respectievelijk 2,4 en 3,6 miljoen euro geleend aan het ziekenhuis. Zijlstra: “Daar kunnen we bij een faillissement naar fluiten.”

Het Antoniusziekenhuis zegt af te wachten of de IJsselmeerziekenhuizen met voorstellen komen, laat bestuurder Wouter van der Kam weten. “We hebben jarenlang tevergeefs aangeboden om samen te werken, maar ‘it takes two to tango’. We gaan nu door met het opzetten van een kliniek in Emmeloord.”

Interim-bestuurders

De leiding van de IJsselmeerziekenhuizen is vanaf maandag in handen van interim-bestuurder Norbert Hoefsmit. Hij komt in de plaats van bestuursvoorzitter Gersji Rodrigues Pereira, die vorige week op non-actief werd gesteld. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft inmiddels een deskundige benoemd die de financiële situatie van het ziekenhuis onder de loep neemt. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Patiënten IJsselmeer naar omliggende ziekenhuizen

Directie IJsselmeerziekenhuizen wankelt

Operatieverbod voor IJsselmeerziekenhuizen

Verlies dreigt voor IJsselmeerziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.