Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

VPHuisartsen naar rechter voor einde LSP

Mark van Dorresteijn
De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen) wil via een rechtsgang het Landelijk Schakelpunt (LSP) stopzetten. De organisatie meent dat de privacy van patiënten in het geding is. Bovendien zou er geen bewijs zijn dat het LSP de zorg verbetert.
VPHuisartsen naar rechter voor einde LSP

De bodemprocedure is gericht tegen de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), de organisatie achter het LSP. VZVZ handelt volgens VPHuisartsen onrechtmatig en daarom moet het LSP gestaakt worden.

Bezwaren

VPHuisartsen vindt dat patiënten hun keuzevrijheid en zeggenschap verliezen om zelf te bepalen welke gegevens voor welke zorgverlener en welk doel beschikbaar komen. Daarbij weet de patiënt niet voor welke uitwisselingen in de toekomst hij toestemming geeft. ‘De huisarts kan niet aan zijn wettelijke geheimhoudingsplicht voldoen’, stelt de vereniging. ‘Hij heeft geen daadwerkelijke controle over wie gegevens kan inzien en waarvoor, maar loopt achteraf wel het risico juridisch aansprakelijk gesteld te worden bij ongewenste inzage of verkeerd gebruik van medische persoonsgegevens.’ Verder is de veiligheid van gegevens in het geding door het massale gebruik van UZI-passen (pas voor toegang tot de gegevens). Herman Suichies, huisarts en bestuurslid van VPHuisartsen: ‘Het beroepsgeheim is een fundamenteel recht van burgers. En artsen hebben er een eed voor afgelegd. Los van de juridische risico’s die artsen lopen, vinden we het principieel onjuist om het beroepsgeheim op de tocht te zetten door de zeggenschap over de ontsluiting van gegevens uit handen te geven aan derden binnen een risicovol LSP-systeem.’

Reactie VZVZ

VZVZ is het oneens met de kritiek van VPHuisartsen. ‘Wij werken conform het doorstartmodel dat eind 2011 aan het CPB is voorgelegd en waarvan door die organisatie is aangegeven daarin geen bijzondere risico’s te onderkennen. Vanaf 1 januari 2013 bevat de verwijsindex van het LSP bovendien uitsluitend indexgegevens van patiënten die daar expliciet toestemming voor hebben gegeven aan hun zorgverlener. Daardoor handelt de zorgverlener niet in strijd met het beroepsgeheim. Het staat huisartsen die lid zijn van VPHuisartsen vrij om zich wel of niet aan te sluiten. Er is geen sprake van verplichte aansluiting.’ VZVZ ziet dan ook geen enkele basis waarop VPHuisartsen juridische bezwaren zou kunnen maken tegen haar handelen.

3 REACTIES

  1. @ Amiz: gelooft u mij, er is over nagedacht.
    Laat ik beginnen met de keiharde feiten, de ‘Evidence’, over wat het LSP ons allemaal wel niet belooft:
    Laat ik het kort samenvatten voor u, en alle ‘ laten we vooruit gaan’ aanhangers: nde Evidence is nihil. Nul. Zero. Nada. Noppes.
    Een LSP belooft een betere wereld, maar biedt een wereld die niet rond is, maar plat. Dus als je te ver vooruit loopt, val je gewoon van de aarde af!
    Noem dat maar eens vooruitgang.
    Bent u nog niet overtuigd; kijk hier eens:
    http://www.vphuisartsen.nl/images/stories/PDFs_VPHuisartsen/Documenten2013/Samenvatting_Dagvaarding_VZVZ_lang_def.pdf
    Misschien dat we hierna eens verder kunnen discussieren.

  2. Lees alle reacties
  3. Rechtsgang is altijd mogelijk en een recht van iedereen. Maar laten we nou eens opschieten met het epd, repareren waar het fout gaat. Hurry up, niet zeuren. Misbruik bestraffen, en gaten dichten. Zo werkt de software, toch? Mijn Apple software geeft regelmatig een update. Had ik moeten zeggen: nou geen Apple want die software is nog lang niet volwaardig? Je zou toch nooit in 1950 in een auto zijn gaan rijden, wanneer je wist hoe veilig die dingen nu geworden zijn?
    Juridische toetsing is een goede zaak, maar niet zeuren VPH ! aub

  4. De regel over het CBP is ver bezijden de waarheid. Het CBP-etiket wat men hier op de tekst plakt wekt een suggestie die het CBP nooit zo uitgesproken heeft.
    In een brief aan VZVZ dd 18-01-2011 schrijft het CBP:
    “ De conclusie luidt dat het CBP op basis van het Doorstartmodel op dit moment geen bijzondere risico’s op overtreding van de Wbp onderkent in verband met de verwerkingen
    die vanaf 1 januari 2012 onder verantwoordelijkheid van de VZVZ plaatsvinden.
    Het CBP wijst erop dat deze conclusie slechts het doorstartmodel betreft en nog niets zegt over de praktijk. Het bovenstaande doet ook niet af aan de toekomstige uitoefening van zijn toezicht op het landelijk EPD.
    Vanwege de schaal van de verwerking en de gevoeligheid van de gegevens blijft het landelijk EPD een belangrijk aandachtsgebied van het CBP”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.