Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

VPHuisartsen pleit tegen landelijk EPD

Annelies Vermeulen
De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen) heeft een brief aan de Eerste Kamer gestuurd waarin de vereniging pleit tegen invoering van het landelijk EPD.
VPHuisartsen pleit tegen landelijk EPD

VPHuisartsen meent dat het inzetten op optimalisering van regionale kleinschalige en beveiligde gegevensuitwisseling, op verzoek en met toestemming van de betrokken patiënt, de meest haalbare optie is ten aanzien van de acceptatie van gegevensuitwisseling. “Ondanks de enorme kosten die reeds gemaakt zijn voor implementatie van het L-EPD geldt onzes inziens “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”, schrijft VPHuisartsen in de brief.

De verening is tegen invoering van het EPD omdat een groot aantal hulpverleners in principe de mogelijkheid tot inzage in persoonlijke medische dossiers krijgt waarvan men nooit weet of ze compleet zijn. “Inzage door andere instanties zoals verzekeraars en overheidsorganen kan hooguit achteraf worden bestreden, niet gegarandeerd voorkomen worden. Het garanderen van beveiliging van persoonsgegevens is praktisch onmogelijk gebleken. Het L-EPD tast de privacy aan van burgers en zal daardoor afbreuk doen aan het vertrouwen in overheid maar ook in hulpverleners. Het ondermijnt het beroepsgeheim van (huis)artsen en daarmee tast het één van de belangrijkste professionele waarden aan tegenover de patiënt, namelijk het vertrouwen dat verstrekte privégegevens en besproken problemen geheim blijven.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Afwijzing EPD door Eerste Kamer gemiste kans voor patiënt

NPCF en CG-raad vechten voor EPD

EPD lijkt te sneuvelen in Eerste Kamer

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een zeer groot compliment voor de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen).
    Recht op inzage in het medisch dossier (buiten de behandelend arts)heeft altijd schriftelijke toestemming nodig van de Patiënt. Als de patiënt niet meer bij machte is het directe familielid. Aan de privacy van de patiënten mag nooit gerommeld worden!!