Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VRE-epidemie breidt uit in Nederland

Redacteur KinderopvangTotaal
Dertien Nederlandse ziekenhuizen kampen met de resistente VRE-bacterie. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Waarschijnlijk is een andere resistente ziekenhuisbacterie de oorzaak van de VRE-uitbraak.
VRE-epidemie breidt uit in Nederland

Patiënten met een VRE-infectie zijn moeilijk te behandelen. Alleen de dure antibiotica daptomycine en linezolid werken nog tegen de bacterie, aldus het UMC Utrecht. Het ziekenhuis doet onderzoek naar de verspreiding en de genetische verwantschap van de VRE-bacterie. De resistente bacterie is aangetroffen in dertien ziekenhuizen. Het aantal gevallen wisselt sterk per ziekenhuis. In het UMC Utrecht ligt één patiënt met de VRE-bacterie.

ARE-bacterie

Volgens de onderzoekers is het niet duidelijk hoe erg een VRE-infectie precies is, omdat het meestal optreedt bij ernstig verzwakte patiënten. De huidige epidemie is opvallend, omdat VRE al veel langer buiten het ziekenhuis voorkomt. Volgens dr. Rob Willems en prof. dr. Marc Bonten van het UMCU heeft de afgelopen jaren vermoedelijk de andere resistente – niet gevaarlijke – Enterococcus faecium-bacterie (ARE-bacterie) gezorgd voor VRE-uitbraken.

Analyses

Vanuit heel Nederland sturen ziekenhuizen monsters op naar het UMC Utrecht die misschien de ‘vancomycine resistente Enterococcus faecium’ of VRE-bacterie bevatten. Via genetische analyses bepaalt het UMC Utrecht of het inderdaad om de VRE-bacterie gaat en om welk type.

Aanknopingspunten

Het UMCU doet onderzoek naar het ontstaan van de ARE-bacterie. Evolutionair onderzoek laat zien waar ziekenhuisbacteriën verschillen van gewone bacteriën. Die verschillen kunnen aanknopingspunten zijn voor nieuwe behandeling. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto ANP Sander Koning)

Lees meer

Slingeland heeft VRE-bacterie onder controle

Antonius Ziekenhuis sluit afdelingen om VRE-bacterie

Roel Coutinho: ‘Risico op uitbraak ziekenhuisbacterie groter…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.